Vplyvný americký inštitút už tri mesiace tvrdí, že ruská ofenzíva vrcholí. Aká je skutočná situácia v Bachmute?

Ruské vojská obsadili väčšinu centra čerstvo zasneženého Bachmutu, ako aj jeho severnú priemyselnú časť. Americký Inštitút pre výskum vojny pritom ešte v decembri tvrdil, že ruská ofenzíva v Bachmute vrcholí. Odvtedy však Rusi ďalej postupovali. Pomaly a pri obrovských stratách, lenže tie majú aj Ukrajinci.

Military mobility continues in Bakhmut frontline Ukrajinské sily pri Bachmute. Foto: Profimedia

Americký think tank Inštitút pre výskum vojny (ISW) patrí medzi najcitovanejšie zdroje, pokiaľ ide o monitorovanie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Jeho kredibilita však býva často spochybňovaná, napríklad pre financovanie zo strany zbrojárskych spoločností, nepresnosť predpovedí a takisto pre výrobu jednostrannej propagandy.

Jeho úsudok v súvislosti s miestom najostrejších bojov v Bachmute spochybnil koncom marca napríklad Neil Hauer, kanadský novinár a analytik so zameraním na Kaukaz, Rusko a Ukrajinu. „Dospieť k záveru, že ruská ofenzíva na Bachmut ‚vrcholí‘, stráca zmysel, keď tento výraz používate každých 48 hodín počas troch mesiacov v kuse,“ napísal na Twitteri.

Vrcholí, vrcholí a nie a nie vyvrcholiť

Narážal pritom na opakujúce sa tvrdenia tohto inštitútu o tom, že ruská ofenzíva na Bachmut vrcholí. ISW produkuje tieto hodnotenia už od konca minulého roka. Napríklad:

„Ruská ofenzíva na Bachmut podľa predpovedí ISW z 27. decembra pravdepodobne vrcholí. Kulminujúce ruské sily by mohli pokračovať v útoku, ale je veľmi nepravdepodobné, že by dosiahli operačne významné zisky,“ napísali jeho analytici 29. decembra.

„Ukrajinskí a západní predstavitelia ponúkli rôzne pohľady na stav ruskej ofenzívy v Bachmute 25. marca, ale všetky sú v súlade s hodnotením, že ruské úsilie okolo Bachmutu pravdepodobne vrcholí,“ skonštatovali zasa 26. marca, teda zhruba po troch mesiacoch.

„Stabilizovali sa ukrajinské línie v Bachmute viac-menej za posledný týždeň? Určite to tak vyzerá! Nie som si však istý, aká bystrá je analýza človeka, keď jednoducho pokračujete v opakovaní rovnakých fráz, až kým nebudú nakoniec správne,“ pokračoval vo svojej kritike Hauer.

Pomalý a dlhodobý ruský postup

Skutočnosť je taká, že Rusi v aktuálne zasneženom Bachmute pomaly postupujú. Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok oznámil, že mesto bolo „v právnom zmysle“ dobyté, pretože Rusko tam získalo kontrolu nad hlavnými administratívnymi budovami. „Nepriateľ sa sústreďuje v západných oblastiach,“ uviedol Prigožin.

Ukrajinská armáda kontrovala, že mesto ešte nepadlo a hovorila pravdu. Rusi však ovládajú väčšinu Bachmutu vrátane sídla regionálnej správy. „Ukrajinské jednotky držia kontrolu nad 25 až 30 percentami administratívnej časti mesta,“ odhaduje nemecký novinár Julian Röpcke, ktorý je so situáciou na mieste dobre oboznámený.

Stabilne zložitá situácia

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu priznal, že boje o Bachmut sú teraz „obzvlášť horúce“. Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj zase pri minulotýždňovej návšteve mesta konštatoval, že situácia je stabilne zložitá.  Nepriateľ utrpel značné straty na živej sile, zbraniach a vojenskej technike, ale pokračuje vo vedení ofenzívy,“ vyhlásil Syrskyj s tým, že ukrajinské velenie zvažuje „všetky možné scenáre“ a bude „konať adekvátne k existujúcej situácii.“

Syrskyj označil obranu Bachmutu za „vojenskú nevyhnutnosť“. Zelenskyj zase vyjadril presvedčenie, že pád mesta by pre Vladimira Putina znamenal propagandistické víťazstvo, vďaka ktorému by ruský prezident mohol budovať medzinárodnú podporu na vynútenie „neprijateľných kompromisov“ od Kyjeva.

Rozhodnutie Kyjeva pokračovať v obrane Bachmutu však mnohých prekvapilo. Západné krajiny podľa dostupných informácií Ukrajincom radili, aby sa z vyčerpávajúceho boja stiahli a sústredili sa na jarnú ofenzívu, napríklad na juhu v Záporožskej oblasti smerom na Melitopol.

Kto komu pripravil pascu a kto sa skôr vyčerpá?

Ruské vojská cez zimu postupovali len pomaly. Napríklad za marec obsadili iba 70 km² územia Ukrajiny, ktorej rozloha je takmer 604-tisíc km². Takýmto tempom by Rusi na ovládnutie Ukrajiny potrebovali stáročia a je nepravdepodobné, že takto si Kremeľ začiatkom roka predstavoval ciele svojej ofenzívy. Navyše, keď pri nej Rusi utrpeli obrovské straty. V tomto roku sa hovorí sa o desaťtisícoch mŕtvych a zranených vojakov.

Britské ministerstvo obrany napríklad cez víkend konštatovalo, že cieľom ruskej zimnej ofenzívy bolo dobytie Donbasu. „Po 80 dňoch je čoraz jasnejšie, že tento plán zlyhal,“ konštatoval rezort obrany v Londýne.

Obrovské straty Rusov sú nespochybniteľné, pri Ukrajincoch však tomu nie je inak. Kto chce, nájde na rôznych internetových fórach a kanáloch pre Štandard nepublikovateľné zábery s desiatkami mŕtvych vojakov v jednom zábere. Niektoré ukazujú Rusov, iné Ukrajincov. Takisto sa objavujú početné videá z oboch strán, ktoré ukazujú zúbožených vojakov odmietajúcich pokračovať v boji a kritizujúcich velenie.

Útok Rusov na ukrajinský konvoj pri Bachmute.

Pokiaľ sa straty približujú k pomeru jedna k jednej a viaceré západné zdroje tomu nasvedčujú, Ukrajina má problém. Z dlhodobého hľadiska proti niekoľkonásobne väčšiemu Rusku jednoducho nemusí mať dosť mužov.

Opakovane však zaznievajú aj tvrdenia, že boj o Bachmut je stratégiou ukrajinskej armády na vyčerpanie Rusov. V tyle Ukrajinci totiž pripravujú nové mechanizované brigády, ktoré budú disponovať hlavne západnou technikou. Tieto brigády by mali vytvoriť „hrot“ ukrajinských protiofenzív na jar a v lete roku 2023. Rusi však ukrajinskú ofenzívu očakávajú a po celej línii frontu budujú rozsiahle opevnenia.

https://standard.sk/332926/velky-rusky-mur-rusi-zintenzivnili-vystavbu-opevneni-ktore-im-maju-vyhrat-vojnu/

Otázne je, či Kyjev bude mať na ofenzívu dosť síl. Až čas ukáže, či bolo rozhodnutie Ukrajincov brániť Bachmut grandióznym husárskym kúskom alebo kolosálnou strategickou chybou, ktorá ich stála dôležité sily.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok