Odchod štátnej tajomníčky vyvoláva pozornosť. Zdá sa, že bola nespokojná s prístupom Eduarda Hegera

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská podľa kuloárnych informácií odchádza pre nespokojnosť s prístupom Eduarda Hegera. Jej odchod by mali sprevádzať aj viaceré trestné oznámenia.

Tlaèový brífing Ministerstva zdravotníctva SR pred Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach po koordinaènom stretnutí v súvislosti so zvýšeným výskytom Hepatitídy typu A Lenka Dunajová Družkovská a Michal Palkovič. Foto: Veronika Mihaliková/TASR

Štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská doručila v stredu svoju demisiu do Prezidentského paláca. Na sociálnej sieti uviedla, že svoje rozhodnutie dôkladne zvážila.

„Rezort zdravotníctva bude mať aj po mojom odchode v osobe štátneho tajomníka Michala Palkoviča erudovaného, čestného a férového reprezentanta,“ vyzdvihla vlastnosti kolegu.

Ministerstvo zdravotníctva aktuálne nemá ministra, oficiálne vedie rezort dočasne poverený minister Eduard Heger, a po jej odchode ostal z dvoch štátnych tajomníkov už len Michal Palkovič. Ten svojej kolegyni poďakoval za profesionálne odvedenú prácu.

Rezort pritom aktuálne čakajú ťažké časy. Napríklad projektová príprava nemocnice Rázsochy v hodnote 280 miliónov eur má sklz minimálne deväť mesiacov až jeden a pol roka. Nemáme ešte ani definitívny zoznam nemocníc, ktoré by mali dostať druhý najväčší balík európskych peňazí v hodnote 212 miliónov eur.

Nespokojnosť s Hegerom

Podľa zdroja, ktorý si nepraje byť menovaný, odchádza Dunajová Družkovská aj preto, že je nespokojná s prístupom povereného ministra Eduarda Hegera. Údajne podala viaceré trestné oznámenia, napovedá tomu aj časť jej statusu.

„Môj krok mi umožní slobodne realizovať ďalšie kroky a povinnosti vyplývajúce zo zákona v súvislosti so zisteniami, ktoré som získala počas viac ako ročného pôsobenia v pozícii štátnej tajomníčky,“ prezradila vysoko postavená úradníčka. „Nikdy som nebola a dodnes nie som ochotná pre dosiahnutie väčšieho dobra akceptovať menšie zlo,“ uzatvorila.

Pod statusom jej rezortné pôsobenie ohodnotil aj líder OĽaNO. „Vzácna žena,“ napísal Igor Matovič.

Vo funkcii zatiaľ ostáva

Štátna tajomníčka napriek tomu zatiaľ zostáva vo funkcii. A to dovtedy, kým sa za ňu nenájde náhrada.

„Prezidentke poslala svoju rezignáciu na funkciu štátnej tajomníčky s informáciou o dohode, že kým nenájdeme náhradu, bude pôsobiť na ministerstve zdravotníctva,“ povedal po piatkovom rokovaní vlády štátny tajomník Michal Palkovič.

Palkovič jej rozhodnutie nechcel komentovať. „Som vďačný za časť jej práce, ktorú robila vysoko profesionálne,“ dodal.

Dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera rozhodnutie Dunajovej Družkovskej podľa jeho slov neprekvapilo, dôvody vraj už uviedla štátna tajomníčka. „Je to jej osobné rozhodnutie,“ dodal Heger počas tlačovej konferencie po piatkovom rokovaní vlády. Jej nástupcu vraj plánujú oznámiť čoskoro.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok