Prídeme o ďalších tristo miliónov eur? Palkoviča zaujíma, prečo nik nechce postaviť univerzitnú nemocnicu v Martine

O výstavbu Univerzitnej nemocnice v Martine neprejavil nateraz nikto záujem, hoci o tri roky by už mala prijímať prvých pacientov. Minister zdravotníctva chce poznať, čo stavebné firmy odrádza.

Brífing a poklepanie základného kameòa Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine Predstavitelia štátu a samosprávy poklepávajú základný kameň Univerzintnej nemocnice v Martine. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Ministerstvo zdravotníctva chce do jedného týždňa poznať dôvody zhotoviteľov, pre ktoré sa nezapojili do verejného obstarávania na stavbu novej Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM). Podľa ministra zdravotníctva Michala Palkoviča ich treba komplexne zhodnotiť.

„Potrebujeme nejaký čas, aby sme sa zorientovali. Najmä v pripomienkach od subjektov, od ktorých sa očakávalo, že sa do tendra zapoja. Do jedného týždňa by sme mali mať približnú predstavu, aké boli dôvody neúčasti zo strany zhotoviteľov tohto projektu. To nám pomôže lepšie nastaviť parametre verejného obstarávania,“ uviedol minister zdravotníctva.

Zdôraznil, že kvalita dominuje a ministerstvo chce mať v regióne kvalitnú koncovú nemocnicu. „Nemôžeme sa spoľahnúť na to, že poľavením z kritérií budeme v podstate hľadať riešenie. Stále platia rovnaké pravidlá, rovnaké termíny, rovnaká finančná suma, ktorá je na tento projekt alokovaná,“ podotkol.

Nemocnicu marí zlá politická situácia

Súťaž na zhotoviteľa stavby vyhlásili v decembri, ale do 12. mája tohto roku sa nikto neprihlásil, hoci v prípravných trhových konzultáciách sa prihlásilo deväť relevantných stavebných firiem.

„Úspechu procesu verejného obstarávania v poslednej fáze, žiaľ, nepomohla negatívna medializácia zdravotníckych projektov v pláne obnovy a odolnosti v ostatných týždňoch. Rovnako mu nepomohla ani celková nestabilná politická situácia na Slovensku,“ podotkla hovorkyňa UNM Katarína Kapustová.

„Budeme pokračovať v projekte novej nemocnice tak, aby sme minimalizovali jeho prípadné omeškanie,“ dodala hovorkyňa.

Martinský primátor Ján Danko uviedol na sociálnej sieti, že vedenie mesta Martin urobí všetko pre to, aby stavbu postavili v termíne. Neúspešný tender podľa neho celý projekt nepochybne predĺži.

„Verím, že túto situáciu vyriešime. Aj keď sám považujem tento výsledok za významné manažérske zlyhanie, ktoré by nemalo byť ospravedlňované politickou situáciou ani medializáciou. Vedenie mesta urobí všetko pre to, aby pomohlo pri príprave celej stavby. Ponúkame pomocnú ruku aj pri konzultáciách všetkých procesov a úkonov spojených so stavbou,“ dodal Danko.

Vraj sa to dá stihnúť

Podľa projektovej manažérky novej martinskej nemocnice Martiny Antošovej sa dá termín jej dokončenia stihnúť.

„Projekty rovnakého rozsahu sa realizujú aj v zahraničí a za kratší čas. Každý zhotoviteľ berie na seba to riziko, že dodrží stanovené termíny a v každom tendri nájdete nejakú pokutu. Naším cieľom bola v prvom rade kvalita. Chceli sme firmu, ktorá preberie na seba zodpovednosť. Bude sa snažiť termíny plniť tak, aby sme stíhali všetky nastavené parametre,“ uviedla Antošová.

V rozhovore pre Denník N manažérka vyzvala politické strany, aby „nevyvolávali paniku“, lebo sa nepodieľajú na prípravách a nemajú predstavu o stave projektu. „Negatívnu medializáciu citlivo vníma aj zahraničie a zbytočné eskalovanie mediálneho negativizmu určite neprispeje ani nám,“ povedala Antošová. 

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Ivan Kocan doplnil, že s Palkovičom rozanalyzovali situáciu a na ďalšom stretnutí o týždeň budú hľadať riešenia na základe informácií stavebných firiem.

Nové verejné obstarávanie s upravenými parametrami má byť do dvoch týždňov.

Najväčšia časť plánu obnovy pre zdravotníctvo je ohrozená

Na nemocnicu v Martine sa z európskych peňazí, ktoré boli určené na zdravotníctvo, ušla najväčšia časť –330 miliónov eur bez DPH. Stavebné náklady by mali byť 235 miliónov a za zvyšných 81 miliónov eur sa má nakúpiť medicínske a ostatné zariadenie.

Projekt je veľmi ambiciózny. Zatiaľ čo univerzitná nemocnica Rázsochy s 802 lôžkami je plánovaná len do hrubej stavby, martinská nemocnica má byť do konca júna 2026 postavená do poslednej kľučky. Pacientov tam má o tri roky čakať 660 lôžok a 19 operačných sál.

Zariadenie má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť i samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých.

(est, tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok