Ukrajinské vzdušné sily majú veľké straty. Piloti žiadajú Západ, aby im dodal stíhačky F-16

Ukrajinskí letci sa sťažujú, že stíhačky Su-25, ktoré prvýkrát uviedli do výzbroje v 80. rokoch minulého storočia, im už nestačia. Sú vraj ľahkou korisťou pre ruské Su-35 a ich moderné radary a rakety dlhého doletu.

Na cvičení Steadfast Noon sa v minulosti zúčastnili i poľské stíhačky F-16. Foto: Twitter Na cvičení Steadfast Noon sa v minulosti zúčastnili i poľské stíhačky F-16. Foto: Twitter

Keďže Ukrajina vedie protiofenzívu, potrebuje silné útočné vzdušné sily. To stroskotáva na zastaralých strojoch. „Kvôli týmto stíhačkám strácame veľa lietadiel. V boji som prišiel o svojho veliteľa [letky] a krídelníka,“ hovorí v článku CNN pilot Su-25, ktorý používa volací znak „Pumba“.

Hoci nie sú Su-25 najmodernejšie, spĺňajú dôležitú úlohu. „Keď dokončíme misiu, naši chlapci na zemi nám posielajú ďakovné správy. Myslím si, že zvyšujeme aj morálku našich pozemných síl,“ domnieva sa Pumba.

Rusko si napriek tomu neustálymi útokmi udržiava vzdušnú prevahu, čo ukrajinským pozemným silám sťažuje postup. Celkovo Ukrajina dostala od NATO a spojeneckých krajín v Európe 45 lietadiel Su-25 a Mig-29. Piloti však priznávajú ťažkosti a dodávajú, že západné krajiny by mohli pomôcť tým, že poskytnú Ukrajine vytúžené stíhačky F-16, píše CNN.

Stíhačka vyrobená v USA má schopnosť dopĺňať palivo vo vzduchu a je kompatibilná s väčšinou zbraní NATO, ktoré sa už Ukrajine dodávajú. Prešla niekoľkými modernizáciami, vďaka čomu prevyšuje všetky lietadlá, ktoré má Ukrajina v súčasnosti vo svojej flotile.

Aj pre väčšinu ruských lietadiel by to bol tvrdší súper. „Naša protiofenzíva by mohla byť oveľa účinnejšia a pre našich ľudí na zemi oveľa bezpečnejšia, keby sme mali F-16. Som presvedčený, že by to mohlo skutočne zmeniť vývoj protiofenzívy a celej vojny, pretože F-16 sú schopné urobiť veľa dôležitej práce pre naše sily, pre náš odpor,“ povedal jeden z pilotov.

Kyjev dlhodobo požaduje od spojencov stroje F-16. Koncom mája Spojené štáty oznámili, že nebudú európskymi štátom blokovať dodávky týchto lietadiel, ktoré chcú Ukrajine dodať Belgicko, Veľká Británia a Holandsko. Britský premiér Rishi Sunak aj ohlásil, že v lete sa začnú školenia ukrajinských letcov.

Rusko na adresu potenciálnych dodávok F-16 uviedlo, že tieto stíhačky sa v prípade použitia Kyjevom stanú legitímnym cieľom ruskej armády. „Opakovane uvádzame, že akékoľvek vybavenie, akékoľvek zbrane (…) predstavujú legitímny cieľ,“ uviedol podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok