Predavač hotdogov, ktorý dobyl Bachmut. Kto je Prigožin, strojca pokusu o prevrat

Pred rokom bolo jeho meno takmer neznáme, ale postupne sa vypracoval na jednu z najviditeľnejších postáv v rusko-ukrajinskej vojne. Čo vieme o šéfovi Vagnerovej skupiny, ktorý sa v Rusku pokúša o vojenský prevrat?

Presentation of a new project of PMC "Wagner". Head of PMC "Wagner" Yevgeny Prigozhin during the meeting with journalists. Jevgenij Prigožin. Foto: Profimedia

Jevgenij Prigožin sa narodil 1. júna 1961 v Leningrade – dnešnom Petrohrade. V roku 1981 bol odsúdený za napadnutie, lúpež a podvod na trinásť rokov v trestaneckej kolónii. Vďaka pádu Sovietskeho zväzu si nakoniec vo väzení odsedel deväť rokov.

Podľa denníka The New York Times začal Prigožin krátko po prepustení podnikať v potravinárstve a otvoril si stánok s hotdogmi. V roku 1996 si s niekoľkými partnermi založil cateringovú firmu Concord Catering v Petrohrade. Tak sa spoznal s Vladimirom Putinom, vtedajším zástupcom primátora mesta.

Ako rástla moc Putina, zväčšovala sa Prigožinova peňaženka. V priebehu nasledujúceho desaťročia získal lukratívne zákazky od Kremľa, zabezpečoval stravovanie pre ruské školy, armádu a organizoval štátne bankety. Podľa vyšetrovania jednej protikorupčnej nadácie mali štátne zákazky pre Concord Catering v priebehu piatich rokov hodnotu 3,1 miliardy dolárov.

Podnikateľ sa čoraz častejšie objavoval po Putinovom boku a ten zvykol dokonca do Prigožinových reštaurácií vodiť zahraničné návštevy a oslavovať tam svoje narodeniny.

Prigožina začali nazývať „Putinov šéfkuchár“ a označovať za jedného z najbližších spojencov Putina.

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Z „kuchára“ vojenský veliteľ

Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2014 sa začali objavovať náznaky, že Prigožin nie je obyčajný podnikateľ. Objavili sa informácie, že velí súkromnej vojenskej spoločnosti a bojuje proti ukrajinským silám na Donbase.

Keďže ruské zákony zakazujú akúkoľvek súkromnú vojenskú organizáciu, Kremeľ sa k nej nepriznával. V tichosti však žoldnierov využíval na akcie po celom svete, aby sa vyhol priamemu zapojeniu regulárnej ruskej armády.

Okrem Ukrajiny pôsobila Vagnerova skupina v rôznych afrických štátoch a aj v Sýrii.

[ link url = https://standard.sk/219822/ked-francuzskych-vojakov-nahradzuju-rusi-alebo-ako-moskva-posilnuje-svoj-vplyv-v-afrike ]

Hoci to Prigožin roky popieral, vlani v septembri sa konečne priznal, že v roku 2014 založil Vagnerovu skupinu. Neskôr tomu ešte dodal vážnosť, keď v Petrohrade otvoril prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska. 

USA, EÚ a Spojené kráľovstvo uvalili na bojovú skupinu sankcie.

Ruské armádne velenie kritizuje dlhodobo

Keď sa ukázalo, že minuloročná ruská invázia neskončí ako blietzkrieg, Kremeľ siahol po službách Prigožina. Dňa 27. júla 2022 ruské štátne médiá prvýkrát priznali, že takíto žoldnieri bojujú na východnej Ukrajine.

Prigožin začal na sociálnych sieťach zverejňovať aj videá, v ktorých sa chválil bojovými úspechmi svojich mužov na okupovaných častiach Ukrajiny.

Známy sa stal aj tým, že žoldnierov začal verbovať v ruských väzniciach. Väzňom, ktorí vydržia bojovať pol roka, sľúbil milosť. Tým, ktorí dezertujú, zase smrť.

Súkromná vojenská spoločnosť si v rusko-ukrajinskej vojne pripísala viaceré vojenské úspechy. Dobyla mestá Soledar a najmä Bachmut, v ktorom Rusi zvádzali niekoľko mesiacov vyčerpávajúce boje s Ukrajincami.

Postupne však vysvitlo, že vzťahy medzi súkromnou armádou, ktorá má nejasné právne postavenie a oficiálnou ruskou armádou sú veľmi napäté. Prigožin opakovane kritizoval ruské najvyššie velenie. Tvrdil, že ministerstvo obrany nedodáva Vagnerovej skupine dostatok munície a v jednom momente dokonca obvinil ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova zo zrady.

Hrozia mu ďalšie desaťročia vo väzení

Prigožinov odpor voči obom najvyšším ruským veliteľom vyvrchol v piatok 23. júna, keď obvinil ruskú armádu, že ostreľovala tyl jeho skupiny a zabila dvetisíc žoldnierov. Následne v sobotu nadránom nasmeroval vojakov za ruské hranice a začal dobýjať ruské mestá. Podľa vlastných slov chce prísť až do Moskvy a vynútiť zmenu vo velení ruskej armády.

FSB vyzvala vagnerovských žoldnierov, aby odmietli nasledovať Prigožinove „kriminálne a zradcovské rozkazy“, ktoré označila za nôž vrazený do chrbta ruskej armáde, a svojho veliteľa zatkli. Šéfa žoldnierov obvinila z pokusu rozpútať „občiansku vojnu“. Za ozbrojenú rebéliu hrozí Prigožinovi v prípade dokázania viny trest dvadsať rokov.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok