Aké lieky nesmú chýbať v dovolenkovej lekárničke a ako si poradiť s kliešťami?

Ani obdobie relaxu neznamená, že nášmu telu nemôže nič uškodiť. Obzvlášť, ak sa nachádzame v cudzom prostredí a prichádzame do styku s neznámymi parazitmi a jedlom.

Rekreanti sa kúpu v zátoke vodnej nádrže Domaša - Dobrá v obci Kvakovce Rekreanti sa kúpu v zátoke vodnej nádrže Domaša - Dobrá v obci Kvakovce. Foto: Roman Hanc/TASR

Azda najčastejším problémom, s ktorým prichádzajú dovolenkári do kontaktu, sú alergie a intolerancie. Pri návšteve exotických destinácií nás prirodzene láka ochutnať miestnu gastronómiu. Najmä pri skúšaní nových potravín treba byť opatrný.

„Počas dovolenkovej sezóny majú ľudia viac možností prísť do kontaktu s potravinami, ktoré nemusí ich telo tolerovať. Ide najmä o ovocie a zeleninu, ktoré nie sú pre naše končiny typické, ale aj ryby a morské plody,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Elena Gaboňová.

Alergiu a intoleranciu je možné odlíšiť najmä na základe rozdielnej rýchlosti nástupu reakcie. Pri alergii sa reakcia dostaví pomerne rýchlo, do niekoľkých minút od konzumácie, sprevádza ju pálenie a opuch slizníc a tráviace ťažkosti. Pri intolerancii nastupuje reakcia omnoho neskôr, po niekoľkých hodinách až dňoch, pričom pacient pociťuje tráviace ťažkosti, malátnosť či bolesti hlavy.

Pri balení kufrov si nezabudnite hlavne lieky proti potravinovej alergii. „Určite je vhodné mať so sebou aj prostriedky na hnačku – čierne uhlie, enterol, imodium alebo smecta. Kúpte si aj probiotiká,“ radí všeobecný lekár Rastislav Zanovit.

Do batožiny si vezmite aj lieky od bolesti – paracetamol a ibuprofen. Nezabudnite ani na prípravky na dezinfekciu rán a obväzy.

Pripravte sa na uštipnutia hmyzom

Alergie však nekončia na tanieri – treba si dávať pozor aj na poletujúci hmyz.

Komáre v zahraničí prenášajú závažné choroby ako malária, horúčka dengue a žltá zimnica. Na území Slovenska vás môže prekvapiť alergická reakcia po uštipnutí muchničkou, alebo ovadom.

Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Foto: Michal Svítok/TASR

Na alergické prejavy odporúča lekár kúpiť voľne dostupný Zodac alebo Fenistil gél na štípance. Ak trpíte po uštipnutí hmyzom horúčkou, bolesťou hlavy, nevoľnosťou, bolesťami kĺbov alebo zvracaním, vyhľadajte lekársku pomoc.

Ak u vás v minulosti došlo až k anafylaktickému šoku a máte diagnostikovanú alergiu, nezabudnite si pribaliť EpiPen a s tým súvisiaci balíček prvej pomoci. Život vám môže zachrániť aj kartička, na ktorej bude napísaná vaša alergická diagnóza. Vo všeobecnosti sa oplatí používať repelenty a nosiť svetlé oblečenie s dlhými rukávmi a nohavice.

Kolesám a rukávnikom neverte

Ak cestujete aj s malými deťmi, podľa lekárov by ste mali uprednostniť štáty s dobrou hygienou a kvalitným zdravotníctvom. Exotické dobrodružstvá si najmladší členovia rodiny aj tak nebudú pamätať.

„V lekárničke netreba zabudnúť na lieky, ktoré deti pravidelne užívajú, ďalej treba mať teplomer, lieky proti teplote vo forme tabliet aj čapíkov, lieky proti hnačke, orálny rehydratačný roztok, kvapky do nosa, ochranné prostriedky pred hmyzom a slnkom, prípravky po poštípaní hmyzom – lokálne alebo celkové antihistaminikum. Dobré je mať pri sebe stále dezinfekciu na ruky a aj ju používať,“ vymenúva pediatrička Kristína Visolajská.

Pri hnačke je veľmi dôležité, aby dieťa pilo dostatok orálneho rehydratačného roztoku. Tak väčšinou zvládne hnačku aj bez infúzií. Ak má dieťa vyše troch dní horúčku a nedarí sa ju znížiť tekutinami ani antipyretikami, treba vyhľadať lekára.

Deti by nemali jesť žiadne ovocie a zeleninu, ktoré nie sú umyté v pitnej vode, ani syry a mliečne výrobky od miestnych výrobcov či nedostatočne tepelne upravené mäso. „Všeobecne jedlo z trhov veľmi neodporúčam. Najlepšie je jedlo si kupovať v klasickom obchode alebo jesť v slušných reštauráciách tepelne pripravené jedlo,“ hovorí Visolajská.

Deti do jedného roka majú chodiť na priame slnko len minimálne a ani tie staršie nenechajte spáliť. Treba ich natrieť krémom proti slnku s vysokým faktorom. Dobrým pomocníkom sú aj ochranné tričká do vody, ktoré rýchlo schnú a chránia proti slnku – vtedy stačí natrieť najmenším len ruky, nohy, tvár a krk. „Deti vo vode majú byť pod neustálym dohľadom a nespoliehajme sa na kolesá či rukávniky,“ varuje lekárka.

Návštevníčka počas otvorenia letnej sezóny na kúpalisku v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

V bezpečí nie ste ani na Slovensku

Ak uprednostňujete v letných mesiacoch potulky po Slovensku, neznamená to, že si netreba dávať pozor.

V uplynulých týždňoch u nás stúpa počet prípadov kliešťovej encefalitídy. Od začiatku roka do 3. júla 2023 sa vyskytlo 85 prípadov tohto ochorenia, pričom viac ako polovicu z toho evidujú v Banskobystrickom kraji, kde hlásia aj dve epidémie. Koncom júna v banskobystrickej nemocnici hospitalizovali sedemnásť nakazených ľudí, ktorí mali zápal mozgových blán.

Vysoký výskyt nákaz je aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Vírus sa prenáša dvoma spôsobmi: prisatím infikovaného kliešťa, alebo konzumáciou mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat zo salašov. Práve pre druhý prípad nákazy je Slovensko vo výskyte tohto ochorenia svetovým unikátom.

Foto: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva SR preto odporúča nezaočkovaným ľuďom, najmä pri výrobkoch ovčieho a kozieho pôvodu, aby ich pred konzumáciou tepelne upravili. Prevenciou proti ochoreniu je očkovanie.

„Ideálne je zaočkovať sa na jeseň, aby pred sezónou bola imunita ,v kondícii‘. Môžu pomôcť repelenty a u niekoho pomôže aj užívanie tiamínu, ktorý po nejakom čase mení zápach potu, ktorý potom odpudzuje hmyz,“ hovorí Zanovit.

Ak máte po konzumácii podomácky vyrobených mliečnych výrobkov alebo vybratí kliešťa zvýšenú teplotu, bolesti svalov a kĺbov, halucinácie či ťažkosti hovoriť a ovládať niektoré časti tela, vyhľadajte lekársku pomoc.

V zahraničí uprednostnite balenú vodu a deťom pitie ponúkajte

Počas horúčav by sme nemali zabúdať ani na tekutiny. Strava by mala byť ľahšia a pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny.

„Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je u každého človeka individuálne. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti,“ priblížili slovenskí hygienici. Piť by sa malo priebežne, teda v menších dávkach a častejšie, ideálne ešte pred pocitom smädu. Viac vody by mali vypiť ľudia, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia.

Mimoriadne dôležité je podľa ÚVZ dodržiavanie pitného režimu pre seniorov.

Takisto malým deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, treba pitie často ponúkať. „Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi,“ ozrejmila zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním pre deti a mládež Jana Hamade.

„V subtropických a tropických krajinách je výskyt parazitov omnoho vyšší ako u nás, je mimoriadne dôležité, aby dovolenkári nepili vodu z neoverených zdrojov, ale siahli radšej po balených variantoch,“ apeluje na turistov v tejto súvislosti riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

Infekciu si môžete priniesť aj domov

Ak ste mali na pobyte tráviace ťažkosti, objednajte sa po návrate z dovolenky na komplexné testy, ktoré preveria takmer tristo alergénov, a viac ako dvesto potravinových zdrojov pri intoleranciách.

Podľa skúseností všeobecného lekára si veľa ľudí donesie domov močovú infekciu. „Najčastejšie sa na to príde tak, že sa sťažujú na bolesti kolien alebo krížov. Určite, ak sa po dovolenke necítim vo svojej koži a trvá to dlhšie ako týždeň, bolo by vhodné kontaktovať svojho lekára,“ vystríha dovolenkárov Zanovit.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok