Letanovská: Šimečka by to ako premiér v boxerskom ringu nemal ľahké

Strana Demokrati, ktorá na jar tohto roku získala vládne posty bez volieb, v stredu prostredníctvom Facebooku ohlásila "zásadné vyhlásenie". Na samotnej tlačovej besede sa však novinári nič zásadné nedozvedeli.

Andrea Letanovská Andrea Letanovská. Foto: Pavol Zachar/TASR

Volebná líderka Andrea Letanovská ohlásila „snahu o nové reformy“. Podľa nej je prioritou zdravotníctvo, ktoré treba zastabilizovať, najmä vybudovaním dvoch stoviek nových nemocníc či cez rezidentské programy pre absolventov medicíny. V sociálnej oblasti sľubuje „udržať daňový bonus 140 eur na dieťa“ a zvyšovanie platov opatrovateliek. Hodlá tiež reformovať Zákonník práce, sľúbila pomoc malým a stredným podnikateľom, ale aj decentralizáciu, aby zabezpečila rozvoj podnikov v regiónoch.

Letanovská však otvorene priznala, že dlhodobo nemajú päťpercentnú podporu, a keď sa pozerá na prieskumy, vidí dve cesty: „vládu Smeru, Hlasu a fašistov a vládu Progresívneho Slovenska (spolu s Demokratmi), ktorí ale „nie sú skúsení vo vládnutí, a premiér Šimečka by to nemal jednoduché v parlamente, ktorý bude vyzerať ako boxerský ring“.

K tejto alegórii sa ešte raz vrátila s komentárom o Borisovi Kollárovi (Sme rodina), ktorý podľa Letanovskej „boxerský ring nepotrebuje, ten rozdáva rany aj mimo ringu, dokonca aj bez rukavíc“. Neskôr sa ešte raz vrátila k prípadnej koalícii Smeru, Hlasu a „fašistov“, ktorá podľa nej predstavuje hrozbu nielen pre potenciálne „rozkrádanie, ale aj stratu slobody, a možno aj zmenu orientácie smerom na Východ“.

Keďže Demokrati vopred avizovali, že budú mať na tlačovke zásadné vyhlásenie, novinári chceli vedieť, čo je vlastne jej posolstvom. Mohlo to totiž evokovať aj myšlienku, že chcú napríklad ohlásiť odstúpenie z volebného boja. Letanovská na to reagovala, že Demokrati budú celé dva mesiace pracovať na tom, aby presvedčili voličov, že ponúkajú pokojnú a odbornú vládu. Juraj Šeliga to konkretizoval tým, že „ak chcete normálnu a férovú vládu, potrebujete Demokratov“.

Volebné prieskumy však Demokratom v súčasnosti nedávajú nádej na vstup do parlamentu. Podpredsedníčka Andrea Cocherová k tomu dodala, že majú prieskumy, v ktorých majú dve percentá, ale tiež také, v ktorých dosiahli 3,8 percenta s prognózou rastu. Jana Žitňanská to doplnila tým, že strana sa obracia primárne na nerozhodnutých ľudí.

Napokon však volebná líderka priznala, že aj napriek nízkym preferenciám strana Demokrati neráta so scenárom, že by z politického volebného boja odstúpila. Chce ešte zabojovať o hlasy voličov.

Podľa jej slov dnes hnutie OĽaNO nemá koaličný potenciál, keďže svoj vstup do koalície podmieňuje odmenou 500 eur za účasť vo voľbách. Letanovská dodala, že Matovič sa tak sám vylúčil zo spolupráce a jeho hnutie označila za prepadnuté hlasy. Na margo SaS dodala, že ak sa po voľbách ocitnú spolu v parlamente, Demokrati s liberálmi budú rokovať. Verí, že SaS nedopustí, aby bola aj ďalšia vláda závislá od vrtochov Sulíka.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok