VIDEO: Máme doma zlato z majstrovstiev sveta. Bola za tým tvrdá drina, odriekanie, ale stálo to za to

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Z dejiska Majstrovstiev sveta veteránov v zápasení vo voľnom štýle, ktoré sa konali v gréckom stredisku Loutraki, prišla správa ako hrom. Slovensko má zlato!

1200 x 630 titulka Nový majster sveta vo voľnom štýle do 100 kg kategória C Henrich Pietrik. Foto: Stanislav Vavro

Vybojoval ho v nervydrásajúcom finále (v kategórii C do 100 kg) bánovský voľnoštýliar Henrich Pietrik, ktorý zdolal iránskeho húževnatého siláka Bezhada Abdolvanda 3:2 na body.

V rozhovore pre Trenčiansky Štandard uviedol, že vo svojej zbierke má okrem čerstvej zlatej medaily aj ďalšie cenné kovy z majstrovstiev sveta, na ktorých vybojovali dvakrát bronz (Plovdiv – 2017, 2022).

„Prvý vyraďovací zápas bol pre mňa najťažší. Po ťažkom boji s ruským voľnoštýliarom Shebzukhovom (3:2) som sa postupne po víťazných zápasoch s Bulharom Kodakovom (11:0) a minuloročným šampiónom Kazachom Amanshiyevom (6:0) prebojoval do finále,“ uviedol nový šampión.

Videoreportáž s veteránskym Majstrom sveta v zápasení Henrichom Pietrikom. Zdroj: Stanislav Vavro

Víťazný zápas s ruským borcom, v ktorom prehrával už 0:2, bol podľa neho predčasným finále. Za víťazstvo, ktoré sa nerodilo ľahko, vďačí hlavne tímovým tréningom a kvalitnej silovo-taktickej príprave na vrcholový turnaj.

„Uvedomujem si, že bez tréningových partnerov, ktorí obetovali svoj voľný čas počas mojej prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta, by som asi ťažko mohol pomýšľať na reprezentačný úspech,“ prízvukoval Pietrik počas rozhovoru.

V ďalšom nezabudol vyjadriť veľké poďakovanie tým, ktorí mali najväčší podiel na jeho úspechu. „Moje veľké poďakovanie patrí Miroslavovi Janegovi, Samuelovi Jakabovi, Ondrejovi Duckému, Danielovi Bernátekovi a Farkašovi z Trenčína,“ vyjadril sa zlatý medailista.

„Až na stupni víťazov som si počas zvukov štátnej hymny uvedomil, čo všetko museli pre môj významný športový úspech obetovať,“ dodal Pietrik.

„Dosiahnutý úspech si cením o to viac, že v dejisku šampionátu sa stretol široký výber svetovej špičky – 824 účastníkov zo 43 krajín.

V závere sme sa dozvedeli, že čerstvý svetový silák kuje po životnom úspechu nové plány.

Nezabudol pripomenúť, že budúcoročné Majstrovstvá sveta v zápasení veteránov sa uskutočnia v chorvátskom meste Pula. Pevne verí, že na nich nebude chýbať a po pár týždňov zaslúženého oddychu ho čaká osvedčená príprava na prvú obhajobu titulu.