Dedinské driapačky lákajú aj atmosférou bosoráckych nocí. Aké boli zvykoslovia pred Vianocami?

NEDOŽERY-BREZANY – Predvianočné obdobie bolo aj v minulosti charakteristické rôznymi zvykmi, medzi ktoré patrili napríklad dedinské driapačky. Práve tie si môžete pripomenúť už túto sobotu v kultúrno-spoločenskej miestnosti obecného úradu.

dedinske driapačky titulka Dedinské driapačky lákajú aj atmosférou bosoráckych nocí. Foto: Stanislav Vavro

Driapačky sa konali počas takzvaných stridžích dní, ktoré sa začali na Katarínu. „Ako sa hovorilo, tie mali svoju moc a na každého svätého sa robili nejaké iné zvyky. Na Ondreja sa stretávali mladé dievky a chodili ploty triasť, odlievali si olovo cez kľúč, a tak zisťovali povolanie svojho nastávajúceho,“ načrtla Bibiána Krpelanová, ktorá tradíciu driapačiek v Nedožeroch-Brezanoch oživila.

„Pred vianočnými sviatkami, už keď sa nabila kapusta do suda, sa ženičky stretávali v jednom dome a driapalo sa spoločne perie, lúskala sa fazuľa alebo mrvila kukurica. Perie sa dávalo do vena nevestám na riadne duchny – periny, vankúše, kostrnky sa tiež využívali na vankúše,“ ozrejmila Krpelanová.

Ako ďalej uviedla, návštevníkov akcie opäť vtiahnu do tajomnej atmosféry bosoráckych nocí na dedine.

„Počas stridžej noci si budú môcť účastníci vyskúšať zimné domáce práce ako driapanie peria, lúskanie orechov, pradenie vlny či viazanie masteničiek a možnosť spoznať výročné zvykoslovie pred Vianocami,“ doplnila organizátorka.

Na zahnanie hladu sa bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch. Nebude chýbať ani tombola o atraktívne ceny. Večerom bude sprevádzať cimbalovka Braňa Jakubisa.