VIDEO: Daň z nehnuteľností v Handlovej zatiaľ zvyšovať nebudú. Ako mesto vykryje rozpočtovú dieru?

HANDLOVÁ – Počas predposledného zasadnutia mestského zastupiteľstva prejednávali prítomní poslanci viacero dôležitých všeobecne záväzných nariadení (VZN), ktoré sa týkali miestnych daní a poplatkov.

titulka Msz handlova Handlová – Počas predposledného zasadnutia mestského zastupiteľstva prejednávali prítomní poslanci viacero dôležitých všeobecne záväzných nariadení (VZN), ktoré sa týkali miestnych daní a poplatkov.

„Pokiaľ ide o miestnu daň, zvyšovali sme daň za ubytovanie, ktorá išla podľa našich prieskumov hore aj v iných mestách a obciach. Naviac u nás sa VZN v tejto časti už veľmi dlho nenovelizovalo,“ vysvetlila hlavné dôvody zvýšenia dane primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová.

Na základe schválenej právnej úpravy sa zvýšila sadzba dane za ubytovanie z 0,35 eura na 1 euro na osobu a prenocovanie.

Navrhovaným zvýšením sadzby dane za ubytovanie sa v porovnaní s rokom 2022 očakáva nárast vyrubenej dane o 1 853,78 eura, čo bude pri nezmenenom počte prenocovaných osôb predstavovať 2 852 eur za rok, uviedli v dôvodovej správe príslušného novelizovaného nariadenia.

Videoreportáž z rokovania Mestského zastupiteľstva v Handlovej. Zdroj: Stanislav Vavro

V súlade s novelou právnej úpravy navrhla radnica ustanoviť jednotnú sadzbu dane za psa vo výše 20 eur za jedného psa a kalendárny rok, ktorú poslanci taktiež schválili.

Zavedením jednotnej sadzby dane za psa sa v porovnaní s rokom 2022 očakáva nárast vyrubenej dane o 24,2 percenta, čo bude pri súčasnom počte evidovaných psov a zohľadnení aktuálne poskytnutých úľav v zmysle platného nariadenia predstavovať 36 690 eur.

Za predpokladu výberu dane a nedoplatkov minulých rokov tak ako v roku 2022 sa odhaduje zvýšenie príjmu z tejto dane o 6 936,94 eur, čo bude činiť 35 002,26 eura.

Poslanecký zbor schválil nariadenie o miestnom poplatku

„Pokiaľ ide o zvýšenie poplatku za komunálny odpad, tak tam je jednoduchá odpoveď. Po novom musíme kalkulovať všetky predpokladané náklady, ktoré sa započítavajú do vzorca pre výpočet komunálneho odpadu. Čiže kalkulovali sme z predpokladaných nákladov roku 2024,“ vysvetlila primátorka hlavný dôvod zvýšenia sadzby poplatku.

„Našťastie sme nemuseli do tohto vzorca zahrnúť náklady na mechanicko – biologickú úpravu odpadu pred skládkovaním, ktorá by podstatne viac navýšila poplatok za komunálny odpad na občana,“ dodala.

Na základe uvedeného výpočtu bola podľa nej navrhnutá sadzba poplatku v súlade so zavedeným systémom zberu komunálneho odpadu paušálne za osobu a kalendárny deň v sume 0,1234 eura, čo je vo vyjadrení za osobu a kalendárny rok s 366 kalendárnymi dňami 45,16 eura. Ide o výrazný nárast – pôvodný poplatok predstavoval finančnú čiastku 32,85 eura.

Navrhovaným zvýšením sadzby paušálneho poplatku bude očakávaný predpis tohto poplatku v sume 827 195,72 eura.

Po zohľadnení poskytovaných úľav a zmien počas roka vo výške približne 78-tisíc eur, sa bude vyrubený poplatok pohybovať na úrovni 749 195,72 eura.

Za predpokladu výberu poplatku a nedoplatkov minulých rokov tak ako v roku 2022 sa odhaduje príjem z poplatku vo výške 696 752,02 eura.

Na otázku Trenčianskeho Štandardu, akými opatreniami chcú zaplátať rozpočtovú dieru, primátorka odpovedala: „V súčasnosti sme zhruba v sedemstotisícovom mínuse, čím sme si museli riadne utiahnuť opasky. Jedným z riešení na čiastočne zaplátanie rozpočtovej diery sú naplánované predaje nejakých mestských budov, ku ktorým by sme nakoniec neradi pristúpili.“

Na záver dodala, že po získaných informáciách od predsedu Združenia miest a obcí Jozefa Božika, očakávajú mestá a obce po rokovaniach s ministerstvom financií priaznivejšie opatrenia zo strany štátu.

O návrhu rozpočtu na rok 2024 budú poslanci rokovať na poslednom zastupiteľstve (21. 12. 2023).