VIDEO: V Novákoch vyviezli posledný vozík uhlia. Počas baníckej hymny zhasol banícky kahan

NOVÁKY – Historickým aktom v bani, ktorá už ako jediná dolovala uhlie, sa vyťažením poslednej tony tejto suroviny definitívne zavŕšila 114-ročná priemyselná ťažba uhlia na Slovensku.

posledny vozik uhlia titulna V stredu 20.decembra vyťažili baníci v Bani Nováky posledný vozík uhlia. Foto: Stanislav Vavro

„Vyťažením poslednej tony uhlia sa končí jedna obrovská etapa ťažby nerastného bohatstva na Slovensku,“ skonštatoval podpredseda predstavenstva Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Stanislav Gurský.

„My uhliari žijeme síce veľmi krátke obdobie v porovnaní s ostatnými, ale nedá mi pripomenúť, že hlbiny Slovenska odjakživa vydávali nerastné suroviny, či už to boli drahokovové rudy, neskôr zinok, mangán, kobalt, nikel, magnezit a zlaté rudy,“ uviedol počas slávnostného príhovoru.

Prvý vozík uhlia z bane Nováky vyťažili 14. júna v roku 1960. Foto: Hornonitrianske bane Prievidza

Podľa Gurského sa začiatok ťažby uhlia na Slovensku datuje od roku 1909 – v matke Slovenských uhoľných miest – v Handlovej.

„My ako uhliari sme prispeli k rozvoju Slovenska, pretože priemyselný rozvoj Slovenska nastal až po druhej svetovej vojne a práve industrializácia krajiny a potreba energií podnietili to, že sa zväčšili banské podniky a začala ťažba uhlia vo veľkom,“ vyjadril sa.

Vdeoreportáž: Posledný vozík uhlia. Zdroj: Stanislav Vavro

Počas celej etapy sa v prevádzkach baní vystriedalo cca 350 000 zamestnancov, ktorí z útrob zeme vyťažili a pre energetiku a priemysel v rokoch 1909 až 2023 expedovali 238 miliónov ton hnedého uhlia. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Hornonitrianských baní Prievidza Adriana Siváková.

Posledné slovenské hnedé uhlie vyťažili na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 003-95 prvého predáka Ferdinanda Laštiaka. Pracovisko sa nachádza na I. horizonte Bane Nováky, v hĺbke 300 m pod povrchom. Do prevádzky ho uviedli 25. septembra 2023. Baníci z tohto pracoviska ťažili denne v prieme 924 ton uhlia.

Zaujímavosťou je, že kde novácki baníci začínali, tam aj končia.

Pri vyvezení poslednej tony uhlia z podzemia boli okrem terajších aj bývalí baníci a tiež členovia baníckych spolkov.

Jeden z nich, František Hartmann, tu pracoval 42 rokov. „Som z toho smutný, lebo je to kus života, ktorý sme tu prežili. Spomienky máme rôzne, ale väčšinou krásne. Spomínane na kolektív, s ktorým sme pracovali,“ povedal Hartmann.

Ústie úpadnice bane Nováky v roku 1940. Prvý riaditeľ Rudolf Halyák.
Foto: Hornonitrianske bane Prievidza

„Od roku 1940 do tohto obdobia na Bani Nováky ako najväčšej ťažobnej kapacite na Slovensku sa vyťažilo 93 miliónov ton uhlia, je to 130 000 uhoľných vlakov. Našimi bránami prešlo 85 000 zamestnancov,“ uzavrel Gurský.

V nastávajúcom období, v rokoch 2024 až 2027, v baniach demontujú strojové vybavenia. Budú pracovať aj na bezpečnom uzatváraní podzemia, likvidácii banskej prevádzky a revitalizácii územia dotknutého banskou činnosťou – v súlade s rozhodnutím Európskej komisie.

Ukončenie ťažby uhlia prináša pre spoločnosť nový začiatok príbehu udržateľnej budúcnosti. Bane intenzívne pracujú na hľadaní perspektívnych aktivít smerujúcich k rozvoju firmy.

Historický akt v bani Nováky – Posledný vozík uhlia. Foto: Stanislav Vavro