Bratislava bude hostiť európskych primátorov, prídu aj z Charkova i Ľvova

Bratislava bude hostiť európskych primátorov. Diskutovať o demokracii a jej ochrane v európskom priestore prídu primátori a zástupcovia Budapešti, Varšavy, Paríža či Tirany, ale aj ukrajinských miest Charkov a Ľvov. Podujatie sa koná v rámci summitu Paktu slobodných miest, ktorého hostiteľom je v roku 2024 primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Deò otvorených dverí na prvom slovenskom mrakodrape - Eurovea Tower Panoráma Bratislavy. Foto: Dano Veselský/TASR

„Jedným z dôležitých záverov summitu má byť aj pristúpenie k spoločnej deklarácii odsudzujúcej akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb,“ konštatuje hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Bratislavská deklarácia má byť zhrnutím základnej misie Paktu a roly miest pri ochrane demokracie a otvorenej spoločnosti. Zachytáva aktuálne hrozby pri rozvoji demokracie, ktoré vidí najmä v populizme, dezinformáciách a nedôvere v inštitúcie.

Rezolútne odsudzuje akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb. Venuje sa však aj globálnym výzvam v oblasti životného prostredia, digitálnej reality, či kvality života a bezpečnosti, zároveň zdôrazňuje úlohu miest pri ich riešení.

„Jednou z hlavných očakávaných tém diskusií primátorov v rámci summitu bude nepochybne aj situácia na Ukrajine,“ doplnil Bubla.

(tasr)