Macron po porážke vyhlásil predčasné voľby

Predbežné výsledky volieb do Európskeho parlamentu v najväčších štátov EÚ v Nemecku a Francúzsku ukazujú posilnenie pravicových strán.

Konferencia na podporu Ukrajiny vo Francúzsku Olaf Scholz (vľavo) a Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozpustenie francúzskeho parlamentu a vyhlásil predčasné voľby na 30. júna po tom, ako jeho hnutie Obnova utrpelo v eurovoľbách porážku. Národne konzervatívne Národné združenie Marine Le Penovej vyhralo eurovoľby s viac ako 32 percentami hlasov.

Macronovo hnutie získalo podľa prvých odhadov len 15 percent hlasov. V reakcii na výsledky francúzsky prezident uviedol: „Na konci dňa sa nebudem môcť správať, akoby sa nič nestalo.“ Zástupcovia Národného združenia vyzvali na predčasné voľby, tvrdiac, že Macron musí „vypočuť vôľu občanov“.

Výsledok voľby bol prekvapením aj pre prieskumy verejnej mienky, keďže viac ako dvojnásobný zisk Národného združenia oproti Macronovmu hnutiu prevyšuje očakávania väčšiny sondáží. Podľa zástupcov Národného združenia Francúzi jasne vyjadrili želanie po zmene a ukázali, že pozícia Macrona je oslabená.

Socialisti skončili na treťom mieste s neveľkým odstupom za Macronovou koalíciou, s odhadovaným ziskom okolo 14 percent hlasov.

V Nemecku vládne strany utrpeli porážku, naznačuje exit poll. Podľa neoficiálnych výsledkov jasne zvíťazil blok kresťanských demokratov CDU/CSU. Národná euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa umiestnila na druhom mieste a Sociálnodemokratická strana (SPD) kancelára Olafa Scholza zaznamenala výrazný prepad.

Sociálni demokrati by tak dosiahli so 14 percentami svoj historicky najhorší výsledok v eurovoľbách. Zaostali by za druhou AfD, ktorá získala približne 16 percent. Blok CDU/CSU by mal podľa predpovedí v eurovoľbách zvíťaziť s takmer 30 percentami, vyplýva z prieskumov. Scholzovi koaliční partneri Zelení získali podľa neoficiálnych výsledkov len asi 12 percent hlasov, zatiaľ čo liberálna FDP dosiahla zisk piatich percent.

Voľby do EP sa v členských krajinách EÚ konali od štvrtka 6. do nedele 9. júna. Vo štvrtok začali v Holandsku a vo väčšine členských krajín sa skončili v nedeľu. Do europarlamentu si občania Únie zvolili na obdobie piatich rokov 720 poslancov.

(red, mm, tasr, afp, guardian, reuters)