ZVJS má veľké plány: Zvyšovať chcú kapacitu väzníc aj modernizovať

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Ľubomír Klištinec predstavil zmeny v rámci schválenej revidovanej koncepcie väzenstva na Slovensku na roky 2022 až 2030. Okrem zvyšovania kapacít - buď dobudovaním väzenských zariadení alebo znížením väzenskej populácie, chcú prerábať veľkokapacitné cely.

priestory výkonu trestu ilustračná fotografia Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Na Slovensku sú podľa ZVJS približne dva ústavy, ktoré majú vo veľkokapacitných celách aj 30 odsúdených. „Je to ťažiskový problém zaobchádzať s takýmito osobami v takýchto podmienkach, takže sa snažíme alebo budeme snažiť prerobiť tieto ubytovacie priestory na maximálne na osem väznených osôb na izbu,“ skonštatoval Klištinec.

V rámci koncepcie chcú takisto rozšíriť možnosti, aby väznené osoby komunikovali so spoločnosťou a s rodinnými príslušníkmi, aby sa kontakty v čo najmenšej miere počas výkonu trestu pretrhali. Možnosťou je aj rozšírenie dĺžky návštevy.

Súčasťou materiálu je aj snaha individualizovať spôsob výkonu trestu či ambícia vstúpiť do systému zmeny spôsobu stupňa stráženia.

Snahou je tiež dovybaviť vnútorné priestory monitorovacími zariadeniami, kamerami. „Chceme hlavne vytvoriť aj podmienky na elektronické monitorovanie väznených osôb v krízovom stave, čiže chceme predísť nejakému suicidálnemu konaniu tým, že budeme vedieť monitorovať niektoré fyziologické funkcie a včas zakročiť v prípade intervencie,“ dodal šéf ZVJS.

Zbor chce rovnako upraviť väzobný inštitút, ktorý sa podľa Klištinca využíva často. Snahou je dostať ho do mantinelov, aby nebol zneužívaný a aby sa zabezpečili práva väznených osôb. Pri téme výkonu trestu sa očakáva príprava novely zákona o výkone trestu.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok