Ak chce EÚ migrantov, môže ich mať. Maďarsko chce cudzincom preplácať letenky do Bruselu

Maďarsko je ochotné preplatiť každému migrantovi, ktorý sa pokúsi dostať do krajiny, jednosmernú letenku rovno do Bruselu, ak Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) nanúti Budapešti utečeneckú politiku nezadržiavania. Na štvrtkom tlačovom brífingu to uviedol šéf tamojšieho úradu vlády Gergely Gulyás.

Year-end press conference in Budapest Gergely Gulyás (vľavo) a Viktor Orbán. Foto: Profimedia.sk

„Po ukončení azylového konania ponúkneme všetkým migrantom na maďarských hraniciach možnosť dobrovoľného a bezplatného transportu do Bruselu,“ povedal doslovne. „Ak Brusel chce migrantov, môže ich mať,“ doplnil.

Šéf úradu vlády skonštatoval, že žiadatelia o azyl „tam môžu rokovať s Európskou komisiou o svojej vlastnej starostlivosti“.

Ochrana schengenských hraníc je spoločnou vecou, ​​ktorá slúži nielen bezpečnosti Maďarska, ale je dôležitá pre Európu ako celok, podčiarkol šéf úradu vlády. Dodal však, že Maďarsko nemá prístup k fondom Európskej únie, ktoré Brusel poskytuje iným krajinám na účely ochrany hraníc.

Maďarská vláda tiež podľa Gulyása požiadala ministra spravodlivosti Benceho Tuzsona, aby preskúmal, ako by mohla Budapešť súdne vymáhať od Európskej komisie časť nákladov súvisiacich s migráciou.

Čo predchádzalo jeho slovám

Gulyás sa tak vyjadril v reakcii na pokutu vo výške 200 miliónov eur udelenú Maďarsku v júni po tom, čo súdny dvor rozhodol, že Budapešť ignoruje európsku legislatívu o azyle ako aj predchádzajúci rozsudok proti nej.

Ako Štandard informoval v júni, Súdny dvor EÚ v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania pre nedodržanie rozsudku v súvislosti s azylovou politikou.

Ešte v decembri 2020 SDEÚ rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá Únie, najmä pokiaľ ide o konania týkajúce sa poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

Keďže sa Európska komisia domnievala, že Budapešť stále nevyhovela tomuto rozsudku, podala novú žalobu o nesplnení povinnosti smerujúcu k uloženiu finančných sankcií.

Súdny dvor dal eurokomisii za pravdu a vo svojom rozsudku konštatoval, že Maďarsko neprijalo väčšinu opatrení potrebných na vykonanie rozsudku z roku 2020.

Pokuta ako politický tlak?

Maďarsko krátko na to v júli oznámilo, že pokutu nezaplatí. „Neplánujeme zaplatiť túto pokutu, pretože je to úplne nespravodlivé,“ povedal novinárom námestník ministra vnútra Bence Retvati. „Táto pokuta (…) bola politickým tlakom pre náš prístup k nelegálnej migrácii,“ dodal vtedy.

Európska komisia už avizovala, že ak Budapešť odmietne zaplatiť, pokutu mu odpočíta z doteraz nevyplatených platieb z európskeho rozpočtu. Pre iné procedúry jej už takto zmrazila 19 miliárd eur.

(tod/tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok