Exšéf ECB: Európa musí investovať dvakrát toľko ako do obnovy po 2. svetovej vojne

Niekdajší riaditeľ Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi zverejnil dlho očakávaný plán na zastavenie hospodárskeho poklesu na kontinente.

GXB31-cWIAAJuHk Bývalý riaditeľ Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: X/Jorge Liboreiro

„Je to existenčná výzva,“ uviedol Draghi vo svojej 328-stranovej správe. Cieľom je vytiahnuť EÚ z dna nízkej produktivity a slabého rastu, keďže zaostáva za USA a Čínou. Píše Politico.

Bývalý riaditeľ dodal, že EÚ potrebuje bezprecedentnú úroveň investícií, a to vo výške viac ako dvojnásobku investícií spojených s Marshallovým plánom, ktorý koncom 40. a začiatkom 50. rokov minulého storočia poskytol západnej Európe 13 miliárd dolárov, čo dnes zodpovedá približne 150 miliardám dolárov.

Draghi presadzuje, aby EÚ vydala nový spoločný dlh na financovanie svojich priemyselných a obranných potrieb, proti čomu sú však vlády viacerých členských štátov.

Poznamenal, že cieľ Európy znížiť do polovice storočia emisie skleníkových plynov na nulu ponúka bloku možnosť budovať a vyvážať čisté technológie do celého sveta.

„Otáľanie prinieslo len pomalší rast a určite sa ním nedosiahol väčší konsenzus. Dospeli sme do bodu, keď bez konania budeme musieť buď ohroziť náš blahobyt, naše životné prostredie, alebo našu slobodu,“ zhodnotil.

Jadrom hospodárskych problémov Európy sú podľa Draghiho správy náklady na energiu pre priemysel, ktorý je v súčasnosti nútený platiť za elektrinu o 158 percent viac ako v USA a za zemný plyn o 345 percent viac.

Exšéf ECB zároveň považuje umelú inteligenciu za príležitosť pre Európu „napraviť svoje nedostatky v oblasti inovácií a produktivity a obnoviť svoj výrobný potenciál“.

(max)