Labouristi prepustili vyše 1 700 väzňov. Bývať majú aj v hoteloch za štátne peniaze

Britský premiér Keir Starmer v júli vyhlásil, že vo väzniciach je „príliš veľa ľudí“, v súčasnosti prebieha ich prepúšťanie na podmienku. Tí, ktorí sú bez domova, budú ubytovaní v lacných hoteloch na náklady štátu.

Prvé zasadnutie vládneho kabinetu v Británii Britský premiér Keir Stramer. Foto: TASR/AP

Potvrdila to ministerka spravodlivosti Shabana Mahmoodová v príhovore v Dolnej snemovni.

„Ak je páchateľ po prepustení ohrozený bezdomovectvom, bude ubytovaný v komunitnom centre a očakávame, že väčšine páchateľov poskytneme bývanie s využitím existujúcich možností,“ povedala ministerka poslancom.

„Ak sa však nenájde dostatočné zabezpečenie, poverila som riaditeľov probačných úradov, aby využili alternatívne opatrenia vrátane nízkorozpočtových hotelov ako dočasného opatrenia pre prípady, ktoré uvidíme v najbližších týždňoch,“ uviedla s tým, že probační úradníci už na jej pokyn kontaktovali vybrané hotely.

Jeden z čerstvo prepustených 1 750 väzňov, ktorý nemá vlastné bývanie, pre denník Telegraph povedal, že bude „túto noc spať na lavičke“. Viacerí prepustení pre denník reagovali, že sú „doživotnými voličmi labouristov“.

Väzni sú prepustení na podmienku, ak si odpykajú najmenej 40 percent trestu. Netýka sa to páchateľov násilnej trestnej činnosti ani sexuálnych zločinov. Najviac prepustených tvoria páchatelia drogovej trestnej činnosti.

Ide o jeden z prvých krokov ľavicovej vlády, ktorá po víťazstve v júlových voľbách znížila sadzbu trestu odňatia slobody pre prepustenie na podmienku. Počas vlády konzervatívcov to bola polovica dĺžky trestu.

Zdroje z prostredia súdov pre Telegraph tiež vyjadrili obavy z recidívy, keďže každý mesiac zrušia podmienku takmer dvetisíc väzňom. Sudcovia anonymne vyjadrili domnienku, že po pár dňoch sa mnoho z páchateľov vráti a väznice budú opäť preplnené.

(sab)