Britský expremiér chcel napadnúť Holandsko pre vakcíny proti covidu

Boris Johnson na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 zvažoval „nájazd vodnou cestou“ na sklad liečiv v holandskom Leidene, vyplýva z jeho memoárov Unleashed.

Boris Johnson privítal hlasovanie o nedôvere ako šancu posunú sa vpred

V marci 2021 ešte ako premiér zvolal schôdzku vysokopostavených príslušníkov armády, aby s nimi prediskutoval plány, ktoré sám označil za „šialené“, píše sa v úryvku, ktorý zverejnil denník Daily Mail, a ktorý citovala agentúra DPA.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca bola v tom čase jadrom sporu medzi Európskou úniou a Britániou. Johnson píše, že uvádzanie vakcíny na európsky trh bolo pomalšie ako v Británii a cieľom operácie malo byť „vziať si to, čo nám z právneho hľadiska náležalo a čo Británia zúfalo potrebovala“.

V holandskom sklade sa podľa neho nachádzali milióny dávok vakcíny, ktoré sa spoločnosť AstraZeneca „neúspešne snažila“ vyviezť do Británie.

EÚ sa podľa Johnsona voči Británii správala „so zlým úmyslom“. „Chceli nám zabrániť získať päť miliónov dávok a napriek tomu zjavne nechceli dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca použiť sami,“ píše expremiér.

Podľa Johnsona v tom čase Európska komisia „z ničoho nič začala právnu vojnu so spoločnosťou AstraZeneca“, keď tvrdila, že spoločnosť nekoná v súlade so svojou zmluvou s EÚ.

Podľa úryvku z pamätí zástupca náčelníka generálneho štábu, generálporučík Doug Chalmers, premiérovi povedal, že plán s použitím pevných nafukovacích člnov na plavbu cez holandské kanály by bol „určite realizovateľný“. „Následne by sa stretli v cieli; vstúpili (tam); zaistili zadržiavaný tovar, vzdialili by sa pomocou kamiónu s návesom smerom k prístavom Lamanšského prielivu,“ píše sa o pláne v Johnsonových pamätiach.

Chalmers však zároveň upozornil, že plán by v období lockdownov nebolo možné uskutočniť bez toho, aby operáciu spozorovali úrady, čo znamená, že Británia by musela vysvetľovať, prečo „vlastne napádame dlhoročného spojenca z NATO“. Johnson v memoárovej knihe priznáva, že vedel, že Chalmers má pravdu.

Johnson v marci 2021 na tlačovej konferencii vyhlásil: „Budeme s európskymi partnermi naďalej spolupracovať s cieľom uviesť vakcínu na trh. Jediné, čo môžem povedať, je, že my v tejto krajine neveríme v blokády akéhokoľvek typu vakcín.“

(tasr)


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok