Viac ako 400 Moldavcov dostalo peniaze za hlasy v prezidentských voľbách a referende

V nedeľu sa v Moldavsku konali prezidentské voľby, v ktorých v prvom kole tesne zvíťazila súčasná prezidentka Maia Sanduová.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová prichádza na tlačový brífing po ukončení hlasovania v prezidentských voľbách a referende o zakotvení cesty krajiny do Európskej únie v moldavskom Kišiňove v pondelok 21. októbra 2024. Foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda/Profimedia Moldavská prezidentka Maia Sanduová prichádza na tlačový brífing po ukončení hlasovania v prezidentských voľbách a referende o zakotvení cesty krajiny do Európskej únie v moldavskom Kišiňove v pondelok 21. októbra 2024. Foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda/Profimedia

Moldavčania v nedeľu hlasovali aj v referende o EÚ, v ktorom sa tesne 50,32 percenta hlasujúcich vyslovilo za vstup do EÚ. „Proeurópske sily bojovali a vyhrali voľby čestne napriek tomu, že to bol neférový boj,“ povedala Sanduová na pondelkovej tlačovej konferencii.

Podľa jej slov sa „zločinci odhodlaní získať moc za každú cenu“ snažili kúpiť 300-tisíc hlasov, čo v súčasnosti vyšetrujú štátne orgány.

V rámci aktuálneho policajného vyšetrovania polícia v utorok informovala, že väčšina zúčastnených spolupracuje a poskytuje informácie, ktoré by mohli použiť ako dôkazy. Sanduová tiež poznamenala, že ak by súdny systém v posledných rokoch fungoval správne, osoby zapojené do kupovania hlasov by už boli potrestané.

Začiatkom tohto mesiaca orgány činné v trestnom konaní informovali, že v septembri bolo z Ruska prevedených približne 13 miliónov eur s cieľom ovplyvniť voličov, aby odmietli referendum o členstve v EÚ.

(mja)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok