Vyjadrenie Súdneho dvora pre výstavu Národného futbalového štadióna je predmetom analýzy

Pred stredajším rokovaním kabinetu to uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas) s tým, že ďalší postup štátu v kauze sa bude odvíjať od záverov analýzy.

04_kmec_MZ Peter Kmec. Foto: Matúš Zajac

Súdny dvor EÚ vo štvrtok v prejudiciálnom konaní skonštatoval, že v spore musia definitívny verdikt vyriecť slovenské súdy.

Zároveň uviedol, že súbor zmlúv medzi štátom a investorom projektu, spoločnosťou Národný futbalový štadión (NFŠ), môže za určitých podmienok predstavovať „verejnú zákazku“ a pripustil aj možnosť, aby vnútroštátna právna úprava stanovila uzatvorenie zmluvy v rozpore s právnou úpravou v oblasti verejného obstarávania za absolútne neplatné.

„Dôkladne toto stanovisko analyzujeme a podľa záverov tejto analýzy zvážime, či má význam pokračovať v súdnom spore, alebo budeme hľadať alternatívy mimosúdneho vyrovnania,“ spresnil Kmec.

Spoločnosť NFŠ prijala vyjadrenie Súdneho dvora EÚ ako potvrdenie predpokladaného stanoviska, že v otázke, či súbor zmlúv obsahuje záväzok a povinnosť spoločnosti postaviť štadión, v súlade so štátom určenými špecifikáciami, musí rozhodnúť iba slovenský súd. „Prejudiciálna otázka tým pádom ani nemohla pre posun celého prípadu nič nové priniesť,“ tvrdí NFŠ.

Národný futbalový štadión na mieste pôvodného štadióna na bratislavskom Tehelnom poli začali stavať v roku 2016. Projekt realizovala spoločnosť NFŠ, s ktorou štát v zastúpení ministerstva školstva podpísal ešte v roku 2013 bez súťažného konania memorandum, definujúce podmienky výstavby.

Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna, rovnako poskytnúť dotáciu vyše 27 miliónov eur. V lete 2020 vláda oznámila, že na základe právnych analýz štadión neodkúpi a požadovala vrátenie dotácie. NFŠ si, naopak, nárokuje na vyplatenie zmluvnej pokuty za neuzavretie kúpnej zmluvy a tiež náhradu škôd, ktoré jej mal postup štátu spôsobiť.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok