Front na juhu Doneckej oblasti sa rúca, varuje vojnový reportér

Za posledné tri dni ruská armáda podľa analytika nemeckého denníka Bild obsadila na Ukrajine osem miest.

Snímka obrazovky 2024-10-28 o 7.33.34 Ukrajinskí vojaci počas výcviku v Doneckej oblasti na Ukrajine 14. októbra 2024. Foto: TASR/AP

„Front sa rúca na juhu Doneckej oblasti. Hovoríme o regionálnej strate 2 až 5 kilometrov za deň. Pri tomto tempe bude Rusko potrebovať ďalších šesť mesiacov, aby dosiahlo Dneperskú oblasť,“ napísal na sociálnej sieti X.

Spresnil, že za posledné tri dni Rusi obsadili mestá Bohojavlenka, Katerynivka, Izmajlivka, Oleksandropil, Hirnyk, Selydove, Šachtarske a Vyšneve.

Podotkol, že súčasná „podpora“ Západu spôsobuje, že Ukrajina „prehráva túto vojnu pred našimi očami a že ukrajinské vedenie nenachádza ani spôsoby, ani prostriedky, ako zastaviť ruský postup“.

Podľa novinára je nevyhnutné poskytnúť „ďalšie a nové zbrane, muníciu, žiadne obmedzenia, obranu ukrajinského neba zo strany NATO a skutočné sankcie voči Rusku a jeho spojencom“.

„Keďže my (EÚ takmer úplne a USA) nie sme pripravení nič z toho urobiť, jedinou možnosťou je naďalej sa (takmer) nečinne prizerať, ako sa katastrofa vyvíja,“ napísal na X.

V príspevku označil aj politikov ako Scholza, Bidena, Dudu, Macrona „a spol“. Na ich adresu dodal, že to, čo robia v tomto roku, sa rovná „kapitulácii“. „Aké cynické a pokrytecké je naďalej predstierať pred Ukrajinou a verejnosťou opak,“ napísal.

(max)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok