Petrík z PS a mimovládky riešia interrupcie pre utekajúce Ukrajinky

Slovenské mimovládne organizácie rozdávajú utečenkám z Ukrajiny letáky o možnostiach interrupcie na Slovensku. Či si tieto ženy vo svojom rozpočte nájdu približne štyristo eur na zákrok, zatiaľ nevedno.

Simona Petrík Simona Petrík. Foto: TASR/Martin Baumann

Na hraničných priechodoch, v hotspotoch či na železničných staniciach pôsobia kresťanské aj sekulárne organizácie. Ponúkajú jedlo, hygienické a zdravotnícke potreby, pohonné hmoty, ale aj usmernenie pre utečencov z Ukrajiny, ktorí postupujú smerom na západ.

Pro-choice mimovládnym organizáciám sa zrejme zdá byť táto pomoc nedostatočná. Na Rusmi bombardovaných mestách ešte ani nesadol prach, spoločnosť je paralyzovaná tisíckami vojenských a civilných obetí, ale niektoré organizácie riešia ďalšiu možnosť ukončenia života – umelé potraty.

Ženy a „ďalšie osoby“ sú nechcene tehotné

Mimovládne organizácie venujúce sa právam žien a rodovej rovnosti – Možnosť voľby a Aspekt – zdieľali na sociálnej sieti informácie o slovenskej legislatíve o interrupciách a cene interrupcií. Pridali tiež kontakty na zariadenia, ktoré interrupcie vykonávajú.

Slovensko-ukrajinskými hranicami podľa nich prechádzajú „ženy a ďalšie osoby, ktoré sú nechcene tehotné a svoje tehotenstvo chcú ukončiť“. Organizácie nespresnili, aké „ďalšie osoby“ okrem žien dokážu byť gravidné.

Zverejnené informácie sú dostupné v ukrajinskom, ruskom a anglickom jazyku, aby im porozumelo čo najviac žien utekajúcich pred vojnou. Letáky sa distribuujú aj priamo v teréne.

Ukrajinské ženy trpia podľa výpovedí lekárov posttraumatickým stresovým syndrómom a syndrómom vyhorenia. Vložiť im hneď po príchode na Slovensko do rúk informácie o tom, kde môžu usmrtiť svoje nenarodené dieťa, nemusí byť správny signál. V prvom rade totiž hľadajú útočisko. Mnohé z nich cestovali celé dni s cieľom ochrániť svoje deti pred bombami.

Štyristo eur za umelý potrat je zrejme nič

Post zdieľala aj Simona Petrík z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska, ktorá v septembri 2021 kritizovala skutočnosť, že na Slovensku poskytuje umelé potraty menej ako polovica zdravotníckych zariadení. Podľa skúseností Petrík sa už na Slovensku vyskytlo pár utečenkýň z Ukrajiny, ktoré potrebovali interrupčný zákrok a nevedeli, kam sa majú obrátiť.

Pod jej príspevkom sa však popri ďakovaniach vyskytli aj nesúhlasné komentáre. „V tomto psychickom rozpoložení môžu ženy ľahko podľahnúť priamočiaremu riešeniu, ktoré môžu potom do konca života ľutovať,“ píše jeden z komentujúcich.

Feministické organizácie však oponujú, že ženy chcú aj počas vojny riešiť ukončenie nechceného tehotenstva, len sa im skomplikuje prístup. „Zrazu sú bez zázemia, dostatku financií, s nejasným právnym statusom a bez schopnosti dorozumieť sa,“ píše na Facebooku Možnosť voľby.

Ďalšia komentujúca sa Petrík pýta: „Myslíte si, že majú len tak 500 eur pri sebe?“ Utekajúce ženy sa totiž zo dňa na deň stali živiteľkami číslo jeden, pretože ukrajinskí muži od 18 do 60 rokov majú v súčasnosti v krajine brannú povinnosť.

Priemerná cena interrupcie na Slovensku je podľa údajov týchto mimovládok 414 eur. Pre utekajúce ženy a „ďalšie osoby“ tak nemusí byť jednoduché investovať pár stoviek z úspor takýmto spôsobom.

Pro-life organizácia Fórum života dala medzičasom do pozornosti, že ochotne pomôže aj neželane tehotným utečenkám.

Znásilneniu treba predchádzať aj v tranzitných a cieľových štátoch

Pozitívne možno vnímať, že mimovládky poskytujú utečenkám aj kontakt na krízovú linku pre ženy, ktoré zažili sexuálne násilie. To sa podľa ukrajinskej strany aktívne deje.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba začiatkom marca uviedol, že registrujú „žiaľ, množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách“. Kuleba svoje tvrdenie nijako nepodložil a nezávisle sa ho zatiaľ nepodarilo overiť. O Rusmi páchanom násilí prehovorilo pre západné médiá niekoľko svedkov. Ich výpovede sa zatiaľ tiež nepodarilo overiť.

Svetové ľudsko-právne organizácie upozorňujú, že v každej vojne sa pácha sexuálne násilie na ženách. Neexistuje preto dôvod, aby bola súčasná Ukrajina výnimkou.

Ženy a deti treba chrániť aj po ich príchode na územie iných štátov. Vzrastá obava, že ženy, ktoré utekajú z vojnou zmietanej Ukrajiny a neovládajú jazyk iných štátov, môžu naletieť násilníkom či obchodníkom s ľuďmi, ktorí im sľúbia útočisko. Poľsko registruje prvé obvinenie zo znásilnenia len 19-ročnej ukrajinskej utečenky.

Práve tento aspekt odporúča mimovládkam riešiť aj jedna z komentujúcich.

„Úprimne, je šokujúce, aké starosti teraz máte. Vlada sľúbila pomoc všetkým utečencom. Namiesto toho prichádzajú do Košíc na stanicu, ženy tam plačú s bábätkami s horúčkou, nevedia kam ísť. Nakoniec odchádzajú s cudzími autami, čo im ponúkajú pomoc, nevedia kam, to musí byť strašný strach. Pomáhajú ľudia z ľudu, dobrovoľníci. Myslím si, že sú teraz dôležitejšie problémy, napríklad, aby mali vôbec kde s tými deťmi prenocovať. Mladé pekné Ukrajinky prosia o pomoc s bývaním, sú samé a ozývajú sa im chlapi, ale aj iné podozrivé FB účty, najprv riešte, aby boli tieto ženy v bezpečí,“ píše žena pod príspevkom.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok