Prečo je láska k nepriateľovi tá správna kombinácia

Nedeľné zamyslenie gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Čižika o tom, ako je láska k nepriateľovi jedným z nosných princípov kresťanstva a cestou k oslobodeniu jednotlivca.

pexels-rodnae-productions-5875398 Foto: Pexels.com

V mnohých oblastiach sa presviedčame o tom, aká dôležitá je kombinácia. Každý rok napríklad odborníci na módu určujú, aká bude kombinácia farieb daného roka.

Podobne v oblasti gastronómie je doslova umením správne skombinovať chute. Niekto môže mať rád zemiaky a môže mať rád mak. Ale skombinuje zemiaky s makom? Niektoré diéty sú postavené na tom, čo s čím kombinujete a naopak, čo s čím nejete. Ide o správnu kombináciu. A platí to aj naopak.

Nesprávna kombinácia môže mať vážne následky. V príbalových letákoch k liekom si môžete prečítať siahodlhý zoznam, s akými látkami ich nesmiete kombinovať. V ďalšej oblasti zasa počúvame o fatálnych následkoch kombinácie vzduchu so zemným plynom a inými látkami.

Takmer na každom kroku nás stretáva táto otázka: Ako správne kombinovať?

Láska bez podmienky, ale s dôsledkami…

Podobne môžeme rozmýšľať aj o kresťanstve. Evanjeliá na viacerých miestach prinášajú Ježišove slová o tom, že srdcom kresťanstva je láska. Jeho „programové vyhlásenie“ provokuje asi najlepšie: „Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach.“ (Mt 5,44n)

Srdcom kresťanstva je teda najvyšší možný typ lásky: agapé – láska k nepriateľom. Ona robí kresťana kresťanom, keď úspešne kombinuje dve slová: láska a nepriateľ. To je jeho poznávacie znamenie a kombinácia vhodná do každého počasia.

Naproti tomu stojí „láska“, ktorá sa orientuje podľa príjemnosti: Ak sa s tebou cítim príjemne, mám ťa rád. Ak sa už príjemne necítim, je po láske a ja sa obzerám inam. Koľko vzťahov sa dnes končí najmä preto, lebo ľudia sa už spolu necítia komfortne?! A kresťania nie sú výnimkou. Existuje riešenie? Jedno z nich spočíva v spomínanej kombinácii. Lenže ako ju dosiahnuť?

Problém alebo príležitosť?

Láska a nepriateľ. Lásku sme špecifikovali, ale kto je môj nepriateľ? Nepriateľom sa môže stať aj mne ináč blízky človek, keď ho začnem vnímať ako nepriateľa môjho komfortu, môjho šťastia či mojich plánov. V pozícii môjho nepriateľa sa môže objaviť nielen človek, ale aj samotný Boh. Aj Boha môžem vnímať ako svojho nepriateľa: ako niekoho, kto ma chce obrať o pôžitky, radosti zo života či o slobodu. Každý nepriateľ však so sebou prináša aj dôležitú úlohu.

Grécky originál evanjelia používa v tejto súvislosti na označenie nepriateľa slovo, ktoré znamená „ten, ktorý je vonku, teda mimo môjho sveta“. Nepriateľ je tak vhodnou príležitosťou, aby som sa oslobodil. Veď už naše prvé slová jasne ukazujú smer, ktorým by sme sa najradšej rozbehli: k uctievaniu svojho ega. Os vesmíru prechádza mojou chrbtovou kosťou. Svet musí rotovať okolo mňa a ja v ňom hodnotu ľudí a vecí meriam najmä podľa toho, ako (ne)môžu obohatiť moju osobu; podľa toho ich radím na svojej stupnici dôležitosti.

Kto ma môže vyviesť von z tohto väzenia môjho falošného ega? Nepriateľ! Láska k nepriateľovi je len iným výrazom pre cestu k oslobodeniu, cestu k svojmu pravému ja. Práve tento smer naznačuje aj význam slova existovať: vychádzať zo seba. Je to jednoduché. Existujem tým, že vychádzam zo seba. Preto mohol pápež Benedikt XVI. vo svojej knihe Úvod do kresťanstva napísať hlbokú myšlienku: „Človek prichádza k sebe až vtedy, keď zo seba vychádza.“

Ako sa z nepriateľa môže zrodiť priateľ

Na tejto ceste sa nepriateľ nakoniec stáva mojím priateľom: dráždi ma a provokuje, aby som začal existovať, aby som začal žiť pravdivo. Nepriateľ ma nakoniec pozýva na cestu oslobodenia, ktorá vedie k Bohu. Na tejto ceste postupne objavujem dôležitú vec: zisťujem, že aj Boh sám ma vlastne miluje ako nepriateľa, teda ako hriešnika.

A toto je konečne tá správna kombinácia. Je potrebné spojiť dve slová: Boh a ja; Boh Otec a ja, jeho dieťa. Spojiť jeho odpustenie a môj hriech; jeho uzdravujúci dotyk a moje zranenie; Božie slovo a moje slová. Ide o kombináciu bohoslužby a môjho života: aby po každej bohoslužbe v chráme nasledovala služba môjho života. Iba táto kombinácia dáva chuť môjmu kresťanstvu.

Pri sobášoch zvyknem novomanželom zaželať, aby im ich manželstvo chutilo. Prajem im, aby nezatínali zuby, že to už musia nejako vydržať. A toto platí aj pre naše manželstvo s Bohom: Je dôležité, aby nám kresťanstvo chutilo. Lebo ak nám nechutí, potom sa musíme do všetkého nútiť a tlačiť: musím chodiť do chrámu, na spoveď, musím sa modliť a postiť…

Aj v kresťanstve ide teda v prvom rade o správnu kombináciu. Uveriť Bohu znamená spojiť svet Božieho kráľovstva a svoj svet spojovníkom osobného intímneho vzťahu. Nakoľko sa mi to bude dariť, to v praxi zakaždým jasne ukáže výsledná kombinácia kresťana: láska a nepriateľ.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok