Washington Post: V ukrajinskej armáde rastie pesimizmus. Na protiofenzívu nemusí mať dosť síl

ažké boje o Bachmut Lekári ošetrujú zraneného ukrajinského vojaka pri obliehanom meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinci trpia vo vojne s Rusmi nedostatkom vojakov, predovšetkým skúsených, a lepšia situácia neplatí ani v prípade munície. Aj na strane brániaceho sa štátu počuť hlasy, podľa ktorých môže táto skutočnosť ohroziť dlho skloňovanú protiofenzívu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednedávnom v súvislosti s vojnou označil rok 2023 za „rok víťazstva“ Ukrajiny. Tamojší šéf vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov zas Ukrajincom ponúkal možnosť dovoleniek na Kryme už toto leto.

Tieto a podobné optimistické predpovede vychádzajú z predpokladaného úspechu veľkej protiofenzívy, o ktorej sa otvorene hovorí už niekoľko týždňov. Podľa pondelkového článku amerického denníka Washington Post sa však veľké úspechy vôbec nemusia dostaviť.

Kvalitu ukrajinskej vojenskej sily totiž znížili početné straty, ktoré americkí aj európski predstavitelia odhadujú na zhruba 120-tisíc mužov. Do tejto skupiny patria nielen mŕtvi, ale aj ranení vojaci.

Pre porovnanie, vrchný veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v auguste uviedol, že v bojoch zahynulo iba približne 9-tisíc mužov. V decembri Zelenského poradca Mychajlo Podoľak skonštatoval, že straty predstavujú 13-tisíc jednotiek. Ukrajina však svoje priebežné počty obetí podľa denníka tají, a to dokonca aj pred svojimi najvernejšími západnými priaznivcami.

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Nie je vojak ako vojak

Dôležitou rovinou je aj to, že ak sa Kyjevu podarí personál doplniť, zväčša ide o odvedencov bez predošlých skúseností. „Najcennejšou vecou vo vojne sú bojové skúsenosti,“ povedal veliteľ práporu v 46. leteckej útočnej brigáde, ktorého v súlade s ukrajinským vojenským protokolom identifikuje iba jeho volací znak Kupol.

„Vojak, ktorý prežil šesť mesiacov boja, a vojak, ktorý prišiel zo strelnice, sú dvaja rôzni vojaci. Je to nebo a zem,“ objasnil Kupol s tým, že takýchto vojakov s bojovými skúsenosťami je len pár. „Bohužiaľ, všetci sú už mŕtvi alebo zranení,“ dodal.

Neskúsení vojaci sa v praxi často boja opustiť zákopy, v živote nehádzali granát a chýba im sebavedomie pri manipulácii so strelnou zbraňou. „Potrebujeme inštruktorov NATO vo všetkých našich výcvikových strediskách a našich inštruktorov musíme poslať do zákopov,“ povedal Kupol v tejto súvislosti.

„Takéto pochmúrne hodnotenia rozšírili hmatateľný, aj keď väčšinou nevyslovený pesimizmus z predných línií do koridorov moci v Kyjeve, hlavnom meste,“ zhodnotil Washington Post.

Vysoký predstaviteľ ukrajinskej vlády pod podmienkou zachovania anonymity ozrejmil, že problém s nedodatočnými personálnymi kapacitami násobí práve ambícia útočiť. „Keď ste v ofenzíve, stratíte dvakrát alebo trikrát toľko ľudí,“ vysvetlil s tým, že takéto obete si dovoliť nemôžu.

Chýba aj munícia

Ukrajinci takisto trpia základným nedostatkom munície vrátane delostreleckých granátov a mínometných bômb. Ozývajú sa tiež hlasy, že počet tankov prisľúbených západnými štátmi je skôr symbolický.

„Takáto analýza je oveľa menej optimistická ako verejné vyhlásenia ukrajinského politického a vojenského vedenia,“ porovnával ďalej Washington Post.

Negatívne nálady však nie sú plošné. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal, že stav ukrajinských síl neznižuje jeho optimizmus ohľadom blížiacej sa protiofenzívy. „Nemyslím si, že sme vyčerpali náš potenciál,“ oponoval. „Myslím si, že v každej vojne príde čas, keď musíte pripraviť nový personál, čo sa práve teraz deje,“ doplnil.

Ukrajinskí vojaci v zákope pod ruskou paľbou na frontovej línii neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 5. marca 2023. FOTO: TASR/AP

Mobilizovaní Rusi sú vraj pripravení dobre

Paralelne so správami o nedostatku munície a skúsených mužov na ukrajinskej strane sa objavujú správy, podľa ktorých môže Rusko aktuálne ťahať za dlhší koniec. Kyryl Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky, minulý mesiac pre Washington Post povedal, že Moskva má na Ukrajine viac ako 325-tisíc vojakov a ďalších 150-tisíc mobilizovaných vojakov by sa čoskoro mohlo zapojiť do boja.

Napriek správam o nevycvičených zmobilizovaných ruských bojovníkoch vrhnutých do boja Oleksandr Syrskij, veliteľ ukrajinských pozemných síl, povedal, že tí, ktorí teraz prichádzajú, sú pripravení dobre.

„Musíme žiť a bojovať v týchto realitách,“ povedal. „Samozrejme, je to pre nás problematické… Núti nás to byť presnejší v streľbe, podrobnejší v prieskume, opatrnejší pri výbere pozícií a podrobnejší v organizácii interakcie medzi jednotkami. Niet inej cesty,“ pokračoval.

Samozrejme, aj Rusko čelí problémom s muníciou, ľudskou silou a motiváciou – a v posledných mesiacoch zaznamenalo len postupné zisky napriek napätému stavu ukrajinských síl. Jeho straty zas západní predstavitelia odhadujú na zhruba 200-tisíc, no Rusko má oveľa väčšiu armádu a zhruba trojnásobok populácie, z ktorej môže čerpať nových brancov. To mu dáva v opotrebovávacej vojne výhodu.


Ďalšie články