Politico: Ukrajine hrozí nový Majdan

Keď vojna na Ukrajine skončí, nášho východného suseda bude možno čakať ďalší „Majdan“. Upozorňujú na to zákonodarcovia aj lídri ukrajinskej občianskej spoločnosti, podľa ktorých ukrajinský prezident likviduje politickú opozíciu a nerieši korupciu.

Zelenskyj v Po¾sku Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Za posledné dve desaťročia prešla Ukrajina výraznými vnútropolitickými zmenami.

Za prvú možno považovať oranžovú revolúciu: sériu protestov proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb, ktoré vyhral proruský Viktor Janukovyč. V opakovanom druhom kole už zvíťazil Viktor Juščenko, ktorý zmenil smer ukrajinskej politiky k väčšej otvorenosti voči Európe, avšak v domácej politike nebol príliš úspešný, najmä v boji proti korupcii. Aj preto sa neskôr k moci dostal opätovne Viktor Janukovyč.

Za druhú sa označuje vypuknutie revolúcie na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom tiež ako Majdan, čo v roku 2014 viedlo k zosadeniu vtedajšej relatívne promoskovskej Janukovyčovej vlády, ale aj k anexii Krymu Ruskom a k vojne na juhovýchode krajiny.

V najvyšších ukrajinských kruhoch sa pohrávajú s myšlienkou, že po konci súčasnej vojny môže Kyjev po dekáde čakať ďalší politický prevrat.

„Vyšla som do ulíc počas oranžovej revolúcie v roku 2004, keď som navštevovala posledný ročník na univerzite, a v roku 2014 som bola opäť v uliciach. Blíži sa teda desaťročná hranica, keď máme tendenciu uskutočňovať revolúcie,“ povedala pre portál Politico ukrajinská liberálna poslankyňa Inna Sovsunová.

Očakáva sa od neho viac, než je možno schopný splniť

Zahraničné médium priznáva, že v prieskumoch verejnej mienky sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj teší vysokej podpore, ale to sa môže zmeniť, keď pominie existenčná hrozba.

Zelenského zvolili v roku 2019 prevažne kvôli tomu, aby bránil záujmy ľudí pred bohatými a vládnucou triedou, ako to predpovedal televízny seriál Sluha národa, v ktorom si zahral hlavnú úlohu. Postupne však od protikorupčnej línie upúšťa.

Kritici mu vyčítajú, že sa pod zámienkou boja proti ruskej agresii zbavuje politických oponentov a prezentuje to ako sankcionovanie nepriateľov. Investigatívne vyšetrovanie Pandora Papers zas dokázalo, že Zelenskyj a jeho partneri v televíznej produkčnej společnosti Kvartal 95 vytvorili sieť offshorových firiem a profitoval z nich, aj keď sa stal hlavou štátu.

„Majdan sa môže zopakovať. Táto vojna vyvolala veľké nádeje a ľudia budú veľmi netrpezlivo požadovať zmenu. Budú chcieť peniaze, spravodlivosť a dokončenie reformy, ktorú požadovali už v roku 2014, a budú ich chcieť rýchlo,“ povedal pre Politico ukrajinský exminister, ktorý si prial zostať v anonymite zo strachu, že ho obvinia z podkopávania vojnového úsilia a šírenia ruskej propagandy. Podobne obozretne postupujú vraj aj iní zákonodarcovia, reformátori a lídri občianskej spoločnosti, ktorí varujú pred možnou neružovou budúcnosťou ukrajinskej politickej elity.

Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva s vojakmi počas návštevy v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Myslí si, že je viac než Biden i Scholz, hovoria Zelenského blízki

Politickí oponenti, ktorých Politico oslovilo, tvrdia, že keď umĺknu zbrane, prídu na rad otázky týkajúce sa udalostí, ktoré viedli k vojne. Spoločnosť bude požadovať odpovede, prečo Zelenskyj ignoroval prísne varovania tajných služieb zo Západu o vysokej pravdepodobnosti ruskej invázie a nepodarilo sa mu skôr pripraviť Ukrajinu na vojnový stav.

Najvyššie postavený Ukrajinec bude tiež čeliť tlaku aj pre uzurpovanie politického priestoru, keď spolu s tímom starých kamarátov a bývalých obchodných partnerov nastolili „riadenú demokraciu s jednou dominantnou stranou“.

„Samozrejme, musíme podporiť vládu a musíme zostať jednotní. Mám však obavy o budúcnosť demokracie v mojej krajine. Aj v čase vojny musí existovať politická opozícia, musí pokračovať demokratický proces, musí existovať parlamentný dohľad,“ povedal opozičný poslanec Mykola Kňjažický. Podotkol, že Zelenskyj využíva stanné právo na kontrolu médií a obídenie parlamentu pri vyplácaní finančných prostriedkov, z čoho profitujú „obchodní spojenci ukrajinského prezidenta alebo spoločnosti naviazané na členov jeho vládnucej strany“.

Celosvetový obdiv mu vraj poriadne stúpol do hlavy. „Myslí si, že je svetovým politikom číslo jeden a že Joe Biden je ďaleko pod ním a ešte nižšie sú lídri ako Macron a Scholz,“ povedal anonymný exminister s dôvetkom, že ukrajinský líder sa nevie odosobniť od hereckej kariéry a užíva si žiaru reflektorov. Bývalý Zelenského spolupracovník potvrdil, že kancelária ukrajinského prezidenta neustále skúma prieskumy a vyhodnocuje, či ho niekto nedobieha v popularite.

Vodu káže, víno pije

Očakáva sa, že pod lupu sa dostane aj jeho zlyhávajúci boj proti korupcii. V januári tohto roku Zelenskyj v prejave vyhlásil, že „korupcia nebude tolerovaná“. Kritici mu však vyčítajú, že tieto rázne slová padli až uprostred toho, ako mu takpovediac tieklo do topánok.

Na svetlo sveta sa začiatkom roka dostal korupčný škandál okolo nezákonných platieb a nadhodnotených vojenských kontraktov, čo viedlo k sérii rezignácií a prepusteniu niekoľkých vysokých ukrajinských predstaviteľov vrátane piatich regionálnych guvernérov a štyroch námestníkov ministra.

Bývalý vysoký americký diplomat, ktorý pracoval na Ukrajine, uviedol, že skorumpovanosť Zelenského režimu môže spôsobiť veľký škandál.

https://standard.sk/344558/hersh-otvara-dalsie-tabu-korupciu-v-kyjeve-nakupy-ruskych-paliv-ukrajincami-a-rozpory-medzi-bielym-domom-a-cia/

Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok