Slovensko bude mať na budúci rok nového prezidenta. Čaputová opäť kandidovať nebude

Zuzana Čaputová v utorok verejne oznámila, že sa budúci rok nebude uchádzať o prezidentské kreslo.

Z. ÈAPUTOVÁ NEBUDE OPÄTOVNE KANDIDOVA ZA PREZIDENTKU Zuzana Čaputová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Prezidentka v utorok oznámila, že má za sebou štyri profesijne aj ľudsky ťažké roky, ktoré sa spájali s mnohými krízami. „Vykonávala som mandát so štyrmi vládami za štyri roky a na jeseň vymenujem piatu,“ uviedla prezidentka.

Váži si dôveru občanov, ale nesklamať ju znamená robiť prácu prezidentky s plným nasadením. „Inak by sa mi mohlo stať, že prezidentský post bude slúžiť mne, a nie ja jemu a krajine,“ vyhlásila. 

Po poctivom zvažovaní vraj vie, že by na ďalší mandát nemala dosť síl. „O druhé volebné obdobie sa nebudem uchádzať. Budem sa snažiť byť pilierom pokoja, vecnosti, slušnosti a ústavnosti,“ dodala s dôvetkom, že ju mrzí, ak sklamala tých, ktorí čakali jej opätovnú kandidatúru, ale „osud štátu nezávisí od jedného človeka“.

Rozhodnutím nekandidovať sa vraj nevzdáva hodnôt „demokracie a spravodlivosti na Slovensku“, ktorým podriaďovala celý svoj doterajší profesijný aj osobný život. „Slušnú a hodnotovú politiku porazí len to, keď jej prestaneme veriť. Ja jej stále verím. Moje rozhodnutie je rozhodnutím osobným,“ vysvetlila Čaputová. Neskôr dodala, že medzi dôvody nekandidovať patrí aj ohľad na jej rodinu.

Mandát prezidentky uplynie v roku 2024.

Štandard ako prvý na Slovensku minulý štvrtok informoval, že prezidentka premýšľa nad tým, že sa o svoju funkciu druhýkrát nebude uchádzať. Následne o tom začali informovať aj zvyšné médiá.

Mohlo by vás zaujímať

Strácame slušného spojenca, reagujú hegerovci na Čaputovej odchod

Mimoparlamentná strana Demokrati rešpektuje rozhodnutie prezidentky nekandidovať opäť v budúcoročných prezidentských voľbách. Dodali, že v nej strácajú spojenca v slušnej, pokojnej a konštruktívnej politike.

„Slovenská politika je preplnená egami a krikľúnstvom. Prezidentka Zuzana Čaputová prináša do politiky pokoj a pomoc ľuďom. Jej snaha spájať bude vo verejnom živote chýbať. Rozhodnutie nekandidovať však plne rešpektujeme. Nie je to prejav slabosti, ale, naopak, veľkej sily niekoho, pre koho moc nie je tým najvyšším, čo môže dosiahnuť. Zuzane Čaputovej prajeme veľa síl v jej poslednom roku v úrade,“ uviedli v stanovisku Demokrati.

Predseda SaS Richard Sulík ocenil prácu prezidentky, keďže mandát vykonávala v extrémne ťažkých časoch. K tomu, či SaS postaví za kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka, sa podľa neho vyjadria, keď to bude aktuálne. „Zariadime sa, premyslíme si, koho podporíme na prezidenta alebo či nepostavíme vlastného kandidáta,“ reagoval Sulík na rozhodnutie Čaputovej. SaS sa podľa neho chce až do 30. septembra sústrediť len na parlamentné voľby.

Hnutie OĽaNO a priatelia berie na vedomie rozhodnutie hlavy štátu. „Ďakujeme pani prezidentke za to dobré, čo vykonala pre Slovenskú republiku a veríme, že novým prezidentom sa stane rozhodný človek s pevným charakterom, ktorý dokáže brániť Slovensko pred mafiou,“ povedalo hnutie v stanovisku.

Aj strana Smer berie prezidentkino rozhodnutie na vedomie. „Čaputová sa občanom SR vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije,“ uviedol Smer. Hlave štátu želá, aby sa jej po ukončení prezidentského mandátu darilo v súkromnom aj pracovnom živote.

Kiska: Plne ju chápem

Bývalý prezident Andrej Kiska pri oznámení Zuzany Čaputovej necíti hnev ani sklamanie, ale skôr smútok. Rozumie jej a plne ju aj chápe. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Keď človek vchádza do politiky s čistým odhodlaním pomôcť a dostane za to urážky a nenávisť, je to krutá facka. Zažil som to,“ uviedol Kiska. Prezidentka je podľa neho ešte v podstatne ťažšej situácii.

„Samotná funkcia dostáva človeka do mimoriadne osamotenej pozície. Kto to nezažil, ťažko to precíti. Položme si otázku my všetci, ktorí ju máme radi. Spravili sme všetko preto, aby cítila prezidentka našu podporu a kandidovala znova,“ pýta sa bývalá hlava štátu.

Kiska verí, že v budúcoročných voľbách znova vyhrá kandidát, na ktorého budeme môcť byť hrdí.

Na funkciu si už brúsi zuby Korčok

Väčšina politických strán sa podľa vyjadrenia pre TASR kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Aktuálnou prioritou sú pre ne septembrové predčasné parlamentné voľby. Niektoré strany čakali aj na rozhodnutie súčasnej hlavy štátu.

Ako najvýraznejší kandidát na post hlavy štátu sa zatiaľ javí exminister zahraničia Ivan Korčok. Ten sa podľa informácií Štandardu už o tomto kroku de facto rozhodol a čakal len na vyhlásenie prezidentky.

Prípadná Korčokova kandidatúra by mala šancu získať širšiu podporu naprieč politickými stranami. Nevylúčila to SaS a aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v nedeľu uviedol, že by s Korčokom nemal problém. Za dobrého kandidáta však exministra zahraničia označil aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Korčoka by, naopak, nepodporili Smer ani Hlas.

KDH plánuje do volieb postaviť vlastného kandidáta a rovnako sa v utorok vyjadrila aj mimoparlamentná strana Aliancia.

Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície najmenej s 15-tisíc podpismi oprávnených voličov.

(est, tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok