Poslanci OĽaNO chceli tri hodiny telesnej. Zákon napísali zle, povinných bude ešte menej

AKTUALIZOVANÉ Parlament prelomil veto prezidentky, lebo chcel základným školám prikázať vyučovať o hodinu telesnej výchovy navyše. Vysvitlo však, že znenie zákona nebolo presne definované. Deti sa tak po novom môžu v školách hýbať ešte menej.

78. schôdza Národnej rady SR Ilustračný záber. Foto: Martin Baumann/TASR

Parlament minulý týždeň schválil zákon, aby základné školy od septembra vyučovali telesnú výchovu v rozsahu minimálne troch hodín týždenne. Proti zmene sa búrili riaditelia, učitelia, školský odborový zväz, Štátna školská inšpekcia aj odborníci.

Prezidentka prvýkrát zákon nepodpísala a vrátila ho do parlamentu. Navrhovala posunúť účinnosť novely na rok 2025, ale poslanci jej veto prelomili. Účinnosť sa tak posúva len pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični, a pre štvrtý ročník cirkevných škôl.

Odporúčanie Zuzany Čaputovej však vychádzalo z praxe.

Mnohé školy nemajú potrebné priestory, aby deti mohli cvičiť, a preto ich treba dostavať. V niektorých školách teraz deti športujú aj na chodbách či vo väčších triedach, čo vyrušuje pri výučbe zvyšných žiakov. Slovenská komora učiteľov (SKU) vysvetľovala, že minimálne polovica škôl nebude vedieť zmestiť svojich žiakov do telocvične. Tretiu hodinu budú preto musieť stráviť vonku.

Chýbajú aj kvalifikovaní učitelia telesnej a športovej výchovy a riaditelia škôl sa pýtali, akú hodinu iného vyučovacieho predmetu majú odobrať, aby sa mohlo športovať.

Učitelia v ankete Štandardu uviedli, že realizácia tretej hodiny športu bude od septembra tohto roku náročná z personálneho, ale aj priestorového hľadiska. Väčšia časť učiteľov zastáva názor, že na také rýchle zavedenie do praxe nemali dostatočný čas.

Odborový zväz školstva preto vyzval prezidentku a poslancov, ktorí zákon nepodporili, aby podali návrh na Ústavný súd SR o nesúlad schváleného zákona s Ústavou SR a zároveň požiadali o pozastavenie účinnosti zákona.

Zdá sa, že to nakoniec nebude potrebné.

Zákon určuje hodiny pre celú školu, nie triedu

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vydalo v stredu metodické usmernenie k tretej hodine telesnej výchovy týždenne. Na tlačovej besede o tom informoval minister školstva Daniel Bútora.

Vysvitlo, že poslanec Karol Kučera (OĽaNO), ktorý zákon predkladal spolu so straníckymi kolegami a členmi Sme rodina, spravil chybu. V návrhu, ktorý parlament schválil, sa píše: „Telesná a športová výchova sa na základnej škole vyučuje v rozsahu najmenej troch vyučovacích hodín týždenne.“

To znamená, že každá základná škola by mala mať minimálne tri hodiny telocviku týždenne. Novela neplatí pre každý ročník a triedu, ale pre celú východno-vzdelávaciu inštitúciu. Poslanci teda omylom schválili, že telesná sa smie vyučovať ešte menej, lebo doposiaľ ju mala každá trieda dve hodiny týždenne.

Ako uviedol Bútora, nie je potrebné meniť učebné plány a to ani pre stredné školy. Stredoškolákom nová legislatíva predpisovala minimálne dve hodiny telesnej výchovy týždenne. Podľa ministra splní škola tento limit, ak už teraz vyučuje v súčte dve a viac hodín telocviku týždenne.

Daniel Bútora. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister Bútora podotkol, že ak školy majú záujem i kapacity na tretiu hodinu telesnej, môžu na to využiť disponibilné hodiny. Dodal, že podporujú šport na školách a zámer legislatívy považuje za dobrý, bol by však rád, ak by sa v budúcnosti premietol do vyšších prostriedkov na školskú infraštruktúru.

Kučera na sociálnej sieti uviedol, že ministerstvo „ohýba zákon“ a v dokumente Rámcový učebný plán používa rovnakú terminológiu ako politik v návrhu zákona o telesnej výchove. Píše len slovo „škola“ a nie „triedy“. Politik o pár hodín neskôr status vymazal a napísal, že rodičia by mali radšej o hodinu telesnej viac, namiesto nezmyselnej sexuálnej výchovy, ktorú „bývalý kaderník Gröhling cez svoje chápadlá na ministerstve školstva pretláča“.

Gröhling: Za tri roky nedokázal správne napísať jednu vetu do zákona

Na tému upozornil na Facebooku bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten od začiatku novelu kritizoval. Označoval ju za „nezmyselný zákon, ktorý hrubým spôsobom zasiahol do fungovania škôl“. Preto vraj ako rezortný šéf zákon dva a pol roka brzdil a hoci ho teraz poslanci schválili, nič tým nezískali.

„Zákon sa dá vyložiť tak, že ak učíte aspoň jednu hodinu v prvom, druhom a treťom ročníku, tak ste zákon splnili. Ministerstvo takýto výklad potvrdilo,“ vysvetľuje politik. Dodáva, že takýto výsledok nezodpovedá tvrdeniu poslanca Kučeru, že mu so zákonom pomáhali odborníci.

„Počúvali sme reči, akí sú riaditelia a školy neschopní. Lebo nevedia expresne cez leto zaviesť tretiu hodinu telesnej. Medzitým však pán poslanec nevedel za tri roky napísať jedinú vetu do zákona správne. Žeby to bol dôkaz, že v školách nepotrebujeme viac telesnej, ale viac slovenčiny a slohov? Ktovie,“ zamýšľa sa Gröhling.

(sita, est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok