Zelenskyj spolu s poslancami kanadského parlamentu tlieskal nacistickému veteránovi

Kanadskí poslanci spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a kanadským premiérom Justinom Trudeauom priamo v parlamente tlieskali v stoji nacistickému veteránovi. Stalo sa tak krátko po prejave ukrajinského lídra počas jeho neohlásenej návštevy severoamerickej krajiny. Okrem iných na to upozornil portál Politico.

Justin Trudeau, Volodymyr Zelenskyy Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau v piatok v Dolnej snemovni tlieskajú Jaroslavovi Hunkovi 22. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Vzdanie holdu smerovalo voči 98-ročnému Jaroslavovi Hunkovi, ktorého predseda kanadskej Snemovne reprezentantov [dolnej komory kanadského parlamentu, pozn. red.] predstavil ako kanadsko-ukrajinského vojnového hrdinu.

„Dnes tu v rokovacej sále máme ukrajinsko-kanadského veterána z druhej svetovej vojny, ktorý bojoval za ukrajinskú nezávislosť proti Rusom a naďalej podporuje vojakov aj vo veku 98 rokov,“ povedal v piatok Anthony Rota.

Vyjadrenie úcty voči Hunkovi, ktorý po vojne emigroval do Kanady, pobúrilo najmä židovské organizácie Friends of Simon Wiesenthal Center a B’nai Brith Canada. Tie odsúdili jeho glorifikovanie ako znepokojujúce, pretože v minulosti bojoval v 14. granátnickej divizii SS, ktorá slúžila pod velením nacistov.

Útvar, ktorý potláčal aj SNP  

14. granátnická divízia SS bol za druhej svetovej vojny útvar regrutovaný z haličských dobrovoľníkov ukrajinského pôvodu, ale neskôr aj z Čechov či Slovákov. SS bola polovojenská zložka nacistickej strany NSDAP v rokoch 1925 až 1945.

Skupina Friends of Simon Wiesenthal vydala v nedeľu vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že divízia „bola zodpovedná za masové vraždy nevinných civilistov s nepredstaviteľnou mierou brutality a zloby“.

Haličská divízia sa podieľala aj na potláčaní Slovenského národného povstania a na represiách voči slovenskému civilnému obyvateľstvu. „Haličania v radoch SS zasahovali na Slovensku všade tam, kde bola partizánom poskytovaná podpora, alebo kde antinacisti zabili nejakého nemeckého vojaka,“ konštatoval pre Pravdu historik Michal Šmigeľ.

Rota sa kajá

Ruské veľvyslanectvo v Kanade zverejnilo v reakcii na kauzu na sociálnych sieťach odkaz, že ide o „urážku pamiatky kanadských synov a dcér, ktorí bojovali proti nacizmu v druhej svetovej vojne“.

Rota sa v nedeľu večer po bližšom oboznámení sa s Hunkovou osobnou históriou ospravedlnil, uviedol, že svoje rozhodnutie ľutuje a dodal, že za neho preberá plnú osobnú zodpovednosť.