Predvolebná debata RTVS: Väčšina diskutérov odmietla progresívne experimenty i gender ideológiu na školách

Generálna prokuratúra by mala prejsť pod správu Ministerstva spravodlivosti SR, zhodli sa na tom Branislav Gröhling zo SaS a šéf SNS Andrej Danko. Strana Progresívne Slovensko je podľa Danka nepripravená skupina mladých ľudí financovaných zo Západu. V predvolebnej relácii RTVS sa stretli zástupcovia politických subjektov, ktorých preferencie priemerne dosahovali aspoň päť a menej ako desať percent.

RTVS_Parlamentne_volby_26_9_2023 Predvolebná diskusná relácia RTVS. Foto: Reprofoto RTVS

O svojich programoch a sľuboch diskutovali predseda SNS Andrej Danko, podpredseda Republiky Milan Mazurek, dvojka na kandidátke KDH Jozef Hajko, SaS reprezentoval jej podpredseda Branislav Gröhling a hnutie Sme rodina tiež podpredseda Peter Pčolinský.

Moderátori diskusie Marta Jančkárová a Marek Makara diskutérom v úvode položili otázku, o akých hodnotách sú tieto predčasné voľby. Andrej Danko sa nádeja, že sa tri roky experimentovania na Slovensku skončia. Na otázku, či neprilieva útočná kampaň, ak sa útočí na ideológiu, do ohňa, líder strany SNS odpovedal, že útočiť nezačali. „Začali sme sa brániť. Liberalizmus treba zastaviť. Liberalistu nepresvedčíš,“ vyhradil sa Danko. Strana Progresívne Slovensko je podľa neho nepripravená skupina mladých ľudí financovaných zo Západu.

Sme rodina nechce progresívne experimenty, Gröhling sa obáva cesty východu

Hajko upriamil pozornosť na kresťanské hodnoty, ktoré sú strane KDH vlastné. Zdôraznil dôležitosť zamerať sa na pomoc zdravotníctvu a školstvu, na čo nasledovala otázka moderátorky Jančkárovej o tom, či predseda KDH, ktorý sa preslávil výrokom o pliage v súvislosti s LGBT ideológiou, taktiež svojimi vyjadreniami neprilieva olej do ohňa. „Nevzbudzujú takéto výroky určité extrémne prejavy, ktoré už mali aj smrteľnú dohru, keď myslím napríklad Tepláreň?“ znela otázka moderátorky, na čo zástupca KDH odpovedal jasne. „Predseda neútočil na konkrétnych ľudí a ak sa to niekoho dotklo, Milan Majerský sa ospravedlnil. Kto nechce, ten to nepochopí,“ vysvetľoval Jozef Hajko.

Pčolinský označil stranu Sme rodina za naďalej konštruktívneho vládneho partnera. Ako strana nesúhlasia s progresívnymi experimentami, nechcú ani návrat starých časov. Podľa Mazureka po tejto vláde nezostal kameň na kameni. „Tri a pol roka vlády Matoviča a Hegera ukázali, že keď niekto nie je schopný na to, aby prevzal vládu v Slovenskej republike, dokáže štát doslova a do písmena položiť na kolená,“ dodal Mazurek. Odpoveďou zástupcu SaS Gröhlinga na budúcnosť Slovenska a hodnôt bola jeho otázka do pléna, či po voľbách budeme patriť medzi západné liberálne krajiny s vyššou životnou úrovňou alebo pôjdeme na východ a vzorom pre politikov budú Putin a Orbán.

KDH by škrtlo ministerstvo investícií, Danko si chce požičať na nemocnice a diaľnice

V súvislosti so stavom verejných financií hovoria v KDH o potrebe ich konsolidácie. Hajko vidí cestu v efektívnejšom výbere daní, zvýšení ekonomickej aktivity i úspornejšom fungovaní štátnych inštitúcií. „Zoškrtali by sme ministerstvo investícií, ktoré má mizivé výsledky,“ podotkol okrem iného.

SNS odmieta v súvislosti s nárastom deficitu verejných financií strašiť ľudí. „Máme možnosť si peniaze adresne požičať na výstavbu diaľnic či nemocníc,“ podotkol Danko. Ekonomiku by naštartoval k vyššiemu rastu najmä cez štátne projekty. Zvyšovanie príjmov štátneho rozpočtu by malo podľa SNS a Republiky viesť cez vyššie daňovo-odvodové zaťaženie bánk. Mazurek upozornil, že tempo zadlžovania krajiny nie je udržateľné.

Ideológia v školách? Pčolinský zo Sme rodina hovorí o zmätených deťoch

Danko nechcel odpovedať na otázku, či by sa pri úspešnosti volieb uchádzali o post ministerstva školstva, v sobotu vraj s pokorou príjmu výsledok. „Som proti tomu, aby tu bola možnosť zavádzať učebnice, ktoré naše deti blbnú,“ vyjadril sa predseda SNS, podľa ktorého sexuálne právo nie je základne ľudské právo. Spolu s Republikou sú za väčšiu centralizáciu. Kurikulárnu reformu by stopli.

Pčolinský poukázal na to, že ideológia do škôl nepatrí. „Pokiaľ sa budeme v rámci škôl zaoberať ideológiami, naše deti budú zmätené,“ dodáva zástupca strany Sme rodina, ktorý tiež zdôraznil deficit vo financovaní vzdelávania, vedy a výskumu.

Mazurek považuje gender ideológiu za niečo príšerné, čo treba zastaviť. Gröhling upriamil pozornosť na potrebu jasného mechanizmu zvyšovania platov zamestnancov v školstve a uplatnenia absolventov. Podľa Hajka z KDH by malo byť čokoľvek, čo sa bude učiť, so súhlasom rodičov. Cieľom strany je tiež stanovenie povinnej školskej dochádzky do veku 18 rokov.

Čo so špeciálnou prokuratúrou?

Podmienkou KDH pre vstup do koalície bude podľa Jozefa Hajka zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Naopak, Milan Mazurek z hnutia Republika volá po jej zrušení. Andrej Danko vidí zmysel naopak v komplexnej zmene Trestného zákona a Trestného poriadku. Peter Pčolinský zo Sme rodina zasa vidí priestor v zlepšení personálnej situácie polície v podobe valorizácie platov. „Hrozí nám, že policajný zbor nebude mať obsadených viac ako 4-tisíc tabuľkových miest,“ vyjadril svoje obavy Pčolinský. „Obávam sa, že nebude mať kto vyšetrovať, ale hlavne strážiť bezpečnosť a zdravie ľudí,“ dodal Pčolinský.

(lt, tasr)