Dolinková: Potratová tabletka ani štandardy na zmenu pohlavia nie sú prioritou

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas) verí, že má v koalícii dostatočnú politickú podporu, aby presadila stanovené priority pre oblasť zdravotníctva v programovom vyhlásení vlády (PVV). Uviedla to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

vláda dolinková Zuzana Dolinková. Foto: Martin Baumann/TASR

Dolinková uviedla, že v zdravotníctve má tri priority: „vyboxovať“ čo najlepší rozpočet pre zdravotníctvo, zvýšiť počet medikov na lekárskych fakultách a aj zdravotných sestier v praxi a rozhodnúť o národnej univerzitnej nemocnici v Bratislave.

„Akékoľvek zmeny v zdravotníctve chcem prediskutovať so všetkými relevantnými aktérmi, ktorí v zdravotníctve pôsobia,“ deklarovala. Upozornila, že práve chýbajúca diskusia spôsobila aj problém s plánom optimalizácie nemocníc a potrebu riešiť ho legislatívnou úpravou.

Dolinkovej oponent v diskusii, člen Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko) si cení doterajšiu ústretovosť ministerky ku konštruktívnej diskusii. Programové vyhlásenie vlády však v oblasti zdravotníctva označil za vágne.

Čakacie lehoty na operáciu mohli od 2024 platiť, tvrdí Krajčí

V súvislosti s tohtotýždňovými legislatívnymi zmenami, ktoré posúvajú zavedenie maximálnych čakacích lehôt na operácie, Krajčí zopakoval výhradu, že minimálne pri niektorých typoch diagnóz mali tieto lehoty platiť, keďže sa v ich prípade už roky vytvárajú čakacie listiny. Ministerka sa podľa neho zachovala alibisticky.

„Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody,“ skonštatoval Krajčí. Upozornil, že odklad zavedenia čakacích lehôt môže spôsobiť zbytočné úmrtia.

Dolinková oponovala poukázaním na nepripravenosť plánu optimalizácie siete nemocníc zo strany bývalej koalície. Zároveň zdôraznila prioritu zabezpečiť plný rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zopakovala, že v súčasnosti nie je zavedenie zmien plne vykonateľné.

„Posun nám pomôže ,vychytať muchy‘, ktoré tam sú, a nastaviť dobre systém,“ upozornila. Odklad maximálnych čakacích lehôt podľa nej neohrozí čerpanie z plánu obnovy.

Potratová tabletka ani štandardy na zmenu pohlavia nie sú Dolinkovej prioritou

Ministerka sa vyjadrila aj k téme zavedenia chemickej interrupcie na Slovensku. O potratovej tabletke sa chce rozprávať s odborníkmi. „Mám k tomu ešte nejaké otázky a výhrady, chcem si to nechať vysvetliť,“ uviedla.

Zaujíma ju napríklad čas, ktorý musí žena po prijatí tabletky stráviť v nemocnici, ako aj rozostup medzi prijatím dvoch potratových tabletiek. Mieni však, že v zdravotníctve sú v súčasnosti prioritnejšie témy. „Keď to počkalo tak dlho, môže to ešte počkať,“ povedala.

„Ak by to bola len odborná otázka, vyhlášku o použití potratovej tabletky mohli podpísať už moji predchodcovia,“ povedala ministerka s dôvetkom, že kultúrno-etické otázky, ktoré môžu byť pre niektorú zo strán háklivé, sa najskôr prerokujú na koaličnej rade.

Krajčí naznačil, že využívanie chemickej interrupcie ako spôsobu umelého prerušenia tehotenstva by mohlo byť v rozpore s ústavou. Mieni preto, že v tejto otázke by mal rozhodnúť parlament, úpravou zákona. „Tak by bola krytá aj pani ministerka,“ poznamenal.

Ani rozhodnutie o odborných štandardoch týkajúcich sa transsexuality nie je priorita, povedala Zuzana Dolinková. Je podľa nej potrebné rokovanie s odborníkmi, aby boli medicínske štandardy v súlade s medzinárodnými medicínskymi normami.

Krajčí v tejto súvislosti uviedol, že z poradnej komisie, ktorá na ministerstve zdravotníctva ešte pod exministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským síce tesnou väčšinou štandardy schválila, boli niektorí ľudia účelovo vyradení. Zároveň uviedol, že riešenia navrhnuté v štandardoch nie sú v zahraničí praxou.

Nevedno, kde bude v Bratislave stáť národná univerzitná nemocnica

Ministerka zdravotníctva sa odmietla vyjadriť, kde by mala stáť nová univerzitná nemocnica v Bratislave. Koalícia podľa nej rozhodne o lokalite výstavby spoločne.

Bratislava podľa jej slov nemá urobenú optimalizáciu siete nemocníc, a preto nie je jasné, akú úroveň budú mať jednotlivé nemocnice. Dolinková si chce najskôr vypočuť stanoviská odborníkov a počká si na vyjadrenie NKÚ, ktorý hodnotí projekt Rázsoch.

Odmietla odpovedať na otázku, či sa zhoduje s názorom šéfa parlamentného zdravotníckeho výboru Vladimíra Baláža (Smer), podľa ktorého by nová nemocnica mala stáť na opačnom kraji mesta ako Rázsochy.

Marek Krajčí (Slovensko) povedal, že tlak, aby bratislavská národná nemocnica nestála na Rázsochách a nepostavila sa z plánu obnovy, „bol obrovský“. „Súkromník si vymohol, že to tam nechce mať,“ povedal Krajčí s narážkou na Nemocnicu Bory, ktorá sa otvorila tento rok len päť kilometrov vzdušnou čiarou od Rázsoch a patrí finančnej skupine Penta.

Analýza „malej optimalizácie siete nemocníc v Bratislave“ podľa neho vyjde tak, že nová nemocnica nebude môcť mať národnú úroveň. „To, že by mala stáť na druhej strane a že nás už netlačí plán obnovy, je pravda, ale opäť to posunie čas výstavby,“ povedal.

Ďalšia pandémia nie je na obzore

V prípade správ z nárastu respiračných ochorení v Číne si ministerka nemyslí, že je dôvod na znepokojenie z možného vypuknutia ďalšej vážnej pandémie na Slovensku.

Upozornila navyše, že Slovensko už má skúsenosť s manažovaním pandémie, poukázala tiež na to, že covid zvýšil aj zodpovednosť ľudí a ochotu prevencie pred respiračnými ochoreniami. Ministerka odmieta povinné očkovanie proti covidu.

Aj Krajčí skonštatoval, že opatrenia, aké boli počas covidovej pandémie, by sa najbližšie týždne nemali zopakovať, lebo na to neexistuje dôvod.

(tasr, est)