Mesto odmieta, že zakázalo tradičnú burzu. Nepovolilo ju na Hlavnej, môže byť na Dominikánskom námestí

KOŠICE – Tradičná Staromestská burza starožitností a kuriozít, ktorá sa konala vždy v piatok pred prvou nedeľou v mesiaci pri Urbanovej veži, tentoraz nebola. A v najbližšej dobe tu zrejme predajcov nikto neuvidí. Podľa organizátora burzy Karla Linharta ju mesto nepovolilo.

Zákaz Burzy Namiesto burzy bol pri Urbanovej veži len „rozlúčkový“ stolík. Foto: Boris Macko

Magistrát argumentuje tým, že išlo o predaj nepovolených výrobkov. Odvoláva sa pritom na všeobecne záväzné nariadenie (VZN). „Vzhľadom na to, že ide o priestor v hodnotnom území Košíc s množstvom historicko-umeleckých a architektonických pamiatok, považujeme organizovanie podujatia Staromestská burza starožitností a kuriozít v uvedenom priestore za nevhodné. Svoje zamietavé stanovisko odôvodňujeme aj tým, že predaj výrobkov nezodpovedá povolenému druhu predávaných výrobkov na príležitostných trhoch podľa VZN č. 218/2021,“ odôvodňuje mesto v stanovisku z decembra minulého roka. Treba dodať, že spomínané VZN je vlastne trhový poriadok.

Na malom námestí pri Urbanovej veži napokon v piatok predsa len bol jeden stôl. Pohrebný. „Je to panychída za burzu, ktorá bola na tomto mieste niekoľko rokov. Je mi ľúto, že táto akcia, ktorá má dlhoročnú tradíciu a je ozdobou centra, kam príde plno ľudí, končí pre nesúhlas mesta,“ povedal Karol Linhart s tým, že podobné burzy organizuje aj v centrách iných miest – v Prešove, Kežmarku či Bardejove.

Za pridanú hodnotu akcie považuje oživenie centra mesta, zvýši sa aj počet návštevníkov v reštauráciách a kaviarňach. Mrzí ho, že tradíciu od roku 2019, keď sa tu konala prvá burza, pretrhol nesúhlas kvôli všeobecne záväznému nariadeniu mesta (VZN). „Pritom spomínané VZN je z roku 2021. Predsa platilo aj v predchádzajúcich rokoch a nebol s tým problém. Každý mesiac sme sem prilákali stovky ľudí, aj turistov. A teraz je zrazu jedna z akcií, ktorá mesto nestojí ani cent a je platená z našich peňazí, zakázaná,“ dodal Linhart, ktorý v piatok začal zbierať podpisy na petíciu, ktorá požaduje návrat burzy na malé námestie k Urbanovej veži.

Poukázal na burzy v iných slovenských mestách, ale aj v neďalekom maďarskom Miškolci. „Tam vtedy prídu desaťtisíce návštevníkov, z nich sú tisíce Slovákov a stovky Košičanov. Mesto tam dokonca kvôli tomu odstaví aj verejnú dopravu, aby sa ľudia mohli prechádzať. Je to mestotvorný prvok a mesto žije. V Košiciach okrem Vianoc a Dní mesta nie je žiadna veľká akcia,“ argumentuje Linhart s tým, že burza dokázala prilákať každý mesiac množstvo ľudí. „Aj dnes sme tu mali návštevníkov z Popradu, Liptovského Mikuláša, Kežmarku či Bardejova: Prišli a boli sklamaní, že táto akcia tu nie je,“ povedal Linhart s tým, že nechce bojovať proti mestu a magistrátu.

„Ja bojujem za akciu. Ale pripadá mi paradoxné, že akciu, ktorú robíme nielen pre obyvateľov, nám nakoniec mesto nedovolí. Či sú za tým nejaké politické ambície, ja neskúmam,“ uviedol Linhart. Predostrel aj plány na ďalšie akcie, ktoré by mali byť v centre mesta. „Napríklad prvý košický piknik, aby ľudia mohli prísť do mesta so stolmi, navečerať sa tu a pozrieť si dobrý film. Ale keď mesto brzdí iniciatívu občanov, je nám to veľmi ľúto,“ podotkol starožitník, ktorý sa ale nechce vzdať. „Bojujeme ďalej. Našli sme aj právnu medzeru, podľa ktorej je mestská časť Staré Mesto podľa Zákona o Košiciach samostatná obec, a preto nemá povinnosť žiadať magistrát o povolenie na organizovanie akcie na vlastnom území,“ načrtol Linhart ďalší postup.

Náhradným miestom pre burzu bolo v piatok Dominikánske námestie. Podľa Linharta je to núdzové riešenie a musel tam „presmerovať“ pravidelných návštevníkov burzy nielen z iných miest, ale aj z Košíc. Rozhorčenie z rozhodnutia magistrátu nepovoliť tradičnú burzu neskrýval ani starosta Starého Mesta Igor Petrovčik.

Dotklo sa ho o to viac, že mestská časť je spoluorganizátorom tejto akcie. „Na jednej strane nás to prekvapilo, na druhej strane nás pri tomto vedení mesta už asi nemôže nič prekvapiť. Je mi ľúto, že magistrát a vedenie mesta takýmito krokmi utlmujú to, čo bolo dobré v centre mesta. Argumentácia uvedená v rozhodnutí, ktorým magistrát zamieta povolenie na konanie akcie, hraničí s racionalitou. Je to o tom, prečo také podujatie už nemôže byť na Hlavnej ulici. A zároveň argumentuje – nech sa páči, urobte si to na Dominikánskom námestí. Ja ako človek, ktorý stál za oživením Dominikánskeho námestia, som rád, že si sem Košičania našli cestu kvôli nákupom na trhu aj zábave. Ale chcem odkázať magistrátu, že na Dominikánskom námestí sa nedá robiť všetko. Aj Hlavná ulica patrí Košičanom,“ myslí si Petrovčik.

Dodal, že chce poprosiť vedenie mesta na čele s primátorom, aby sa nad tým zamysleli a skôr hľadali cestu, ako Košičanom ponúkať ďalšie nové formy zábavy. Upozornil aj na to, že v minulosti boli stanoviská magistrátu ku konaniu burzy vždy kladné. „Problémy typu, ako majú stoly vyzerať, ako majú byť farebne ladené a podobne, tak tomu sme sa s pánom Linhartom prispôsobili a potom nebol problém s tým, aby sme burzu každoročne organizovali. Vlani a tento rok, keď sme ako vždy poslali žiadosť, sme zrazu dostali nesúhlasné stanovisko,“ podotkol starosta.

Petrovčik priznal, že nesúhlasné stanovisko bral ako vtip, no neskôr sa ukázalo, že to magistrát myslí úplne vážne. „Môžeme sa baviť, čo ďalej, keďže lehota na odvolanie už uplynula. No aj na mestskom zastupiteľstve chcem poukázať na to, či je systémovo v poriadku, že navzdory tomu, čo je aj nie je v štatúte definované, sme hosťom vo vlastnej mestskej časti. A musíme sa pýtať niekoho iného, či môžeme organizovať rôzne kultúrne akcie vo svojej mestskej časti,“ načrtol Petrovčik riešenie.

Magistrát sa voči tvrdeniam starostu Petrovčika ohradil. „Starosta Petrovčik zavádza a klame, keď tvrdí, že mesto Košice údajne zakázalo Burzu starožitností a kuriozít. Mesto len nedalo súhlas na zaujatie verejného priestranstva v lokalite pri Urbanovej veži. Pre zorganizovanie burzy sme mu odporučili neďaleké trhovisko na Dominikánskom námestí, ktoré má vo svojej správe mestská časť Staré Mesto a burza sa tam už viackrát konala,“ píše sa v stanovisku, ktoré Košickému Štandardu poskytol magistrát.

„Ak s naším rozhodnutím starosta nesúhlasil, mohol sa voči nemu do 15 dní odvolať. Nerozumieme, prečo verejne útočí, a nekoná, keď mal možnosť doplniť svoju žiadosť, komunikovať alebo odvolať sa. Nič z toho neurobil, ale po šiestich týždňoch sa rozhodol zaujať médiá rozprávaním o svojom nekonaní. Nečudujeme sa, že mestská časť pod jeho vedením stagnuje, keď nepracuje pre dobro obyvateľov, ale jeho cieľom je len vyvolávať napätie,“ uvádza sa ďalej v stanovisku mesta s tým, že verejnosť by isto viac privítala, keby si namiesto nepodložených útokov radšej vysporiadal svoje 48-tisícové dlhy voči mestu Košice.

„Ak by mal starosta skutočný záujem, dozvedel by sa, že v súčasnosti prebieha rekonštrukcia časti Urbanovej veže. Od apríla tam plánujeme usporiadať veľkú výstavu o histórii celej lokality medzi Dómom svätej Alžbety a Národným divadlom vrátane Spievajúcej fontány a Urbanovej veže, na ktorú všetkých pozývame,“ uzatvára mesto.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok