Slovensko získalo súhlas na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy v plnej výške

Európska komisia potvrdila, že trestná novela nie je v rozpore s míľnikmi plánu obnovy. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Národnej implementačnej a koordinačnej autority Oľga Dúbravská.

Peter Kmec. Podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov. Foto: FB Petra Kmeca Peter Kmec. Podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov. Foto: FB/Peter Kmec

„Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci štvrtej žiadosti o platbu, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 799 miliónov eur. Po zhodnotení dodatočných informácií Komisia dospela k záveru, že pôvodný míľnik, ktorý sa týkal boja proti korupcii a nezávislosti súdnictva, nepovažuje za zvrátený a preto je žiadosť pozitívne vyhodnotená,“ uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas).

Hodnota celej žiadosti bola vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, je v najbližších dňoch očakávaná platba vo výške 799 miliónov eur.

Vďaka týmto financiám bude možné realizovať viaceré reformy. Ide napríklad o zlepšenie integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti, či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov.

„Na tomto príklade je vidieť, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni a budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Sústreďme sa na výsledok a buďme pyšní na to, čo sa nám dnes podarilo dosiahnuť,“ uzavrel Kmec.

Slovensko si doteraz podalo štyri žiadosti. Plán obnovy ráta spolu s deviatimi platbami až do jeho konca, teda do roku 2026. Piatu žiadosť o platbu Slovensko predloží ešte v decembri tohto roka.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok