Silné príbehy žien z košických pôrodníc. Behá z nich mráz po chrbte

KOŠICE – Pôrod je prelomový moment v živote každej ženy znamenajúci nielen príchod nového života, ale aj začiatok úplne novej kapitoly plnej radosti, výziev a zmeny. Začítajte sa do osobných výpovedí mamičiek, ktoré odhaľujú rozličné skúsenosti s pôrodom v košických nemocniciach. Svedectvá, v ktorých sa miešajú pozitívne hodnotenia odborného prístupu a starostlivosti s výzvami spojenými s traumami a ohrozeným psychickým zdravím. 

recenzia na porod Nelichotivé recenzie mamičiek a ich silné príbehy sú vizitkou nášho zdravotníctva. Ilustračné foto: pexels.com

Nasledujúce príbehy poukazujú na význam empatie, dôkladnej prípravy a podpory, ktoré by mali byť základom pre každú ženu prechádzajúcu týmto prelomovým obdobím, s akcentom na potrebu zlepšenia materskej starostlivosti a podpory v tejto kľúčovej životnej etape

Okrem fyzických zmien a potreby adaptácie na nové rodičovské úlohy sa ženy často stretávajú aj s výraznými psychickými zmenami. Pocity šťastia a naplnenia môžu byť zmiešané s úzkosťou, strachom, či dokonca s depresiou.

Traumy spojené s pôrodom, nečakané komplikácie, alebo dokonca pocit izolácie a nedostatok podpory môžu výrazne ovplyvniť psychický stav ženy po pôrode. A aká je realita? Skúsenosti a recenzie mamičiek z košických nemocníc hovoria jasne.

Mamička, ktorá si želala zostať v anonymite, v príspevku na sociálnej sieti zdieľa svoje skúsenosti s pôrodmi v košických nemocniciach, pričom porovnáva starostlivosť, priestory a prístup personálu v novej a starej nemocnici. Svoj prvý pôrod v Šaci nechce rozoberať kvôli negatívnym následkom, ktoré si nepraje pripomínať. Zameriava sa na porovnanie a uvádza: „Rodila som trikrát, v každej jednej pôrodnici v KE.“

Celú recenziu si môžete prečítať kliknutím na fotografiu. Zdroj: FB Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy

Vyzdvihuje lepšiu starostlivosť, organizovanosť a empatiu sestier v Novej nemocnici, kde cítila, že o ňu bolo lepšie postarané. Naopak, v Starej nemocnici kritizuje nedostatočnú pozornosť po operácii a zastarané postupy, pričom podľa jej slov jej ani po pôrode ako diabetičke nekontrolovali hladinu glukózy v krvi.

Napriek tomu, že v Novej nemocnici nebolo všetko ideálne, dáva jej preferenciu s hodnotením 8/10, oproti Starej nemocnici, ktorej dáva maximálne 5 bodov.

O skúsenosť sa podelila aj ďalšia mamička z Košíc. Pani Natália zdieľala svoje náročné skúsenosti s prvým pôrodom v decembri 2020 v Starej nemocnici v Košiciach. Ako prvorodička zažila situácie, ktoré u nej vyvolali pocit úzkosti a traumy – od ignorovania jej silných kontrakcií až po samotný pôrod bez prítomnosti personálu, ktorý sa skončil ťažkou pôrodnou asfyxiou jej syna.

Vyzdvihuje nedostatočnú podporu a empatiu zo strany zdravotníckeho personálu, čo ju privádza k rozhodnutiu o výbere nemocnice pre svoj druhý pôrod. Celú recenziu si môžete prečítať v jej príspevku, pod ktorým píšu svoje negatívne skúsenosti s touto nemocnicou ďalšie mamičky.

Celá recenzia mamičky je v príspevku na sociálnej sieti. Zdroj: FB Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy

Naopak, mamička Danka pozitívne hodnotí svoju skúsenosť s pôrodom v 38. týždni v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, kde vyzdvihuje profesionalitu doktora Jakuba Sedliaka a jeho tímu, ako aj vynikajúcu starostlivosť na novorodeneckom oddelení pod vedením primárky Ivety Kostelníkovej.

Oceňuje vysokú úroveň služieb, čistotu izieb a kvalitu jedla. Napriek názvu Stará nemocnica ju hodnotí na vysokej úrovni a odporúča ju ostatným mamičkám ako ideálne miesto pre pôrod.

Aj pani Baška sa s inými mamičkami podelila o svoju skúsenosť s plánovanou sekciou v nemocnici Košice UNLP Rastislavova, kde strávila 13 dní. Celková recenzia je veľmi rozsiahla a rozdelená na hodnotenie každého oddelenia zvlášť, pričom Baška vyzdvihuje poradne, prístup lekárov, samotný pôrod i oddelenie neonatológie.

Vyzdvihuje tiež empatiu a profesionalitu personálu pri príprave a počas operácie.

Naopak, negatívne skúsenosti má s oddelením šestonedelia, kde opisuje nedostatočnú starostlivosť a problémy s nadštandardnými izbami. Jedlo v nemocnici hodnotí kriticky.

Napriek týmto výhradám hodnotí svoj pobyt kladne vďaka skvelej starostlivosti a podpore, ktorú počas pôrodu a po ňom dostala. Tento zážitok ju však núti zvážiť možnosti pre prípadné budúce pôrody.

Celá recenzia ďalšej mamičky je v príspevku na sociálnej sieti. Zdroj: FB Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy
Recenzie hovoria jasnou rečou. Zdroj: FB Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy

Pozreli sme sa aj na ďalšie recenzie v inej nemocnici. V máji minulého roka v Nemocnici AGEL Košice-Šaca bezproblémovo rodila mamička Monika spokojná so starostlivosťou od 36. týždňa tehotenstva. Po príchode do nemocnice s pravidelnými kontrakciami bola prijatá do pôrodného boxu s komfortným vybavením a podporou milých a nápomocných sestričiek.

Dieťa sa narodilo po prepichnutí plodovej vody a bonding sa začal hneď od prvej minúty. Stravu hodnotí ako dostatočnú, ale s malými porciami, celková čistota a prístup lekárov a sestričiek boli podľa nej na vysokej úrovni. Pozitívne hodnotí celkovú skúsenosť s nemocnicou 10/10 vrátane starostlivosti po pôrode.

Je však otázne, či je toto dostatočná strava pre čerstvú mamičku. Zdroj: FB Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy

So žiadosťou o stanovisko k nelichotivým recenziám sme sa obrátili aj na samotnú nemocnicu. „UNLP za uplynulý rok 2023 neeviduje žiadnu písomnú sťažnosť na Gynekologicko-pôrodnícku kliniku (GPK), či na Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie (GPO),“ vysvetlila pre Košický Štandard hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Podľa jej slov Odbor kontroly a sťažností UNLP Košice eviduje jeden e-mailový podnet pacientky, ktorý sa týkal priestorov GPK v novej nemocnici, pričom v súčasnosti tieto priestory vraj prechádzajú komplexnou rekonštrukciou.

„Okrem toho eviduje UNLP dva podnety, ktoré boli podané v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na našich gynekologicko-pôrodníckych pracoviskách Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – jeden z podnetov ÚDZS vyhodnotil ako neopodstatnený, druhý podnet zatiaľ nie je uzavretý,“ dodala Krišková.

Ženy sa v diskusii často zamýšľajú nad tým, prečo by mali byť bežné veci považované za nadštandard. Často tiež pozitívne vyzdvihujú prítomnosť pôrodnej asistentky či duly.

Pôrodná asistentka Tatiana Štofanková však upozorňuje na nedostatok možností pre pôrodné asistentky pracovať mimo nemocničného prostredia, čo obmedzuje ich schopnosť poskytovať individuálnu a komplexnú starostlivosť tehotným ženám.

„Ženy sú ochotné si takúto pôrodnú asistentku zaplatiť aj z vlastného vrecka, čo nám ukazuje, že o to majú záujem a takáto komplexná starostlivosť im vyhovuje.“

Spomína tiež, že vnímanie pôrodu sa líši medzi prvorodičkami a viacrodičkami, pričom zdôrazňuje význam psychicko-fyzickej prípravy.

„Ak by sme chceli mať ideálne podmienky, za mňa by to bolo tak, že žena si v tehotenstve vyberie pôrodnú asistentku, ku ktorej chodí pravidelne na návštevy, tá ju sprevádza pôrodom, odvádza pôrod, pomáha jej v šestonedelí a s dojčením,“ priblížila odborníčka z Centra Venuša.

Je dôležité, aby zdravotnícky personál, naša spoločnosť a blízke okolie poskytovali dostatočnú podporu, empatiu a pochopenie budúcim mamičkám, aby mohli ženy tento významný prechod do úlohy matky zvládnuť čo najlepšie a mohli sa tešiť z materskej radosti bez zbytočného zaťaženia.

Ďalšie príbehy a svedectvá si môžete prečítať tu.

Pozreli sme sa aj na štatistiky, ktoré hovoria jasnou rečou; v pôrodniciach UNLP Košice sa minulý rok narodilo 2 512 novorodencov, z toho 1 154 ich prišlo na svet v pôrodnici na Rastislavovej 43 a 1 358 priviedli na svet v pôrodnici na Tr. SNP 1.

Keďže nemocnica eviduje za uplynulý rok len dva podnety, je teda otázne, do akej miery sú tieto recenzie na sociálnych sieťach opodstatnené, alebo prečo nie sú interpretované oficiálnou cestou kompetentným, čo by bolo spätnou väzbou pre zdravotnícky personál a nemocnicu.

Dôležité je, aby sa neporušovali práva žien, aby sa k ženám pristupovalo s rešpektom, nediskriminujúco, pričom voľba pôrodu má byť na žene – rodičke, a aby sa konečne prestali používať zastarané praktiky praxe a svojvôle, ktoré sa nezakladajú na vedeckých poznatkoch, ako reflektuje aj Občianske združenie Ženské kruhy, ktoré vzniklo ako reakcia na systémové porušovanie práv žien a pretrvávajúcu škodlivú prax v pôrodniciach.