Vojnou zničená národná kultúrna pamiatka v Zborove prešla kompletnou obnovou. Našli aj významné nálezy

ZBOROV – Dbajú na pamiatky a zachovávanie tradícií. Obec Zborov v okrese Bardejov sa môže hrdiť množstvom kultúrnych pamiatok. Okrem toho, že sa nad ňou vypína majestátny hrad, v centre obce stojí aj národná kultúrna pamiatka Kostol sv. Žofie.

2021 – Začiatok obnovy v interiéri, foto Ing. P. Glos Obnova kostola sv. Žofie je zavŕšená. Foto: P. Glos

Práve ten prešiel príkladnou obnovou a jeho súčasná podoba je priam zázračná. Kostol, ktorý historicky tvoril súčasť areálu dnes už zaniknutého rákocziovského (neskôr aspremontovského) kaštieľa, bol počas prvej svetovej vojny rozsiahlo poškodený, potom dlhodobo chátral.

Sakrálny objekt, postavený v neskororenesančnom štýle v prvej polovici 17. storočia, bol neskôr, okolo roku 1731, rozsiahlo barokizovaný. V období prvej svetovej vojny, počas haličsko-karpatskej ofenzívy na prelome rokov 1914 – 1915 vyhorel.

Po prvej svetovej vojne dostal iba provizórnu strechu, poškodenia však neodstránili. Z architektonického hľadiska kostol predstavuje trojloďovú pozdĺžnu stavbu s dvojicou veží, ktorá je doplnená o množstvo hodnotných výtvarných a architektonických prvkov. Postavená bola pre účely dvorskej kaplnky šľachtického sídla.

Kostol bol čiastočne pamiatkovo rekonštruovaný, no jeho kompletnú rekonštrukciu zavŕšili iba začiatkom roka 2024. 

„V minulosti boli pokusy, ktoré viedli k tomu, že sa má kostol obnoviť. Opravili sa strecha a klenby. Potom sa ale dlhší čas v obnove nepokračovalo. Obec však v posledných rokoch vyvinula iniciatívu na dokončenie prác,“ vysvetlil Matej Tatarka z Krajského pamiatkového úradu v Prešove.

S obnovou kostola začali zhruba pred dekádou.

„Prebiehala formou reštaurátorských prác a stavebno-technickej obnovy. Bola náročná a vyžadovala si dobrú koordináciu vlastníka, zhotoviteľa stavebnej obnovy, reštaurátora a pamiatkara,“ dodal Tatarka.

Už počas archeologického výskumu boli objavené základy objektu pred prestavbou a neskôr ďalšie úžasné nálezy.

„Boli nájdené zvyšky pôvodných náhrobných dosiek, ktoré máme v svätyni,“ uviedol pamiatkar s tým, že zaujímavá bola aj reštaurátorská činnosť.

„Boli obnovené fragmenty historickej výtvarnej výzdoby, kamenné ostenia okien a portálov, slnečné hodiny, ale aj neogotický rám v tvare lomeného oblúka v presbytériu, na ktorého ploche sú pamätné tabule uložené. Veľmi špecificky je zrekonštruovaná historická podoba podlahy, ktorá je tehlová a evokuje renesančný interiér,“ dodáva odborník.

obci sa nachádza ešte jeden kostol, v ktorom sa konajú bohoslužby. Kostolík sv. Žofie sa využíva predovšetkým ako kultúrny priestor.

Obec informovala, že interiér kostola sa podarilo obnoviť už v marci 2022 a odvtedy sa v ňom konali viaceré koncerty, výstavy, filmové predstavenia, ale aj sväté omše. „Ďakujeme všetkým, ktorí sa pričinili o to, že tento Zborovský Fénix mohol povstať z popola.“ vyjadril sa starosta obce Ján Šurkala.

Na projekt Karpatské brány: medzi Ropou a Zborovom – ochrana a rozvoj spoločného kultúrneho dedičstva na poľsko-slovenskom pohraničí obec získala približne 560 000 eur. Rekonštrukcia samotného Kostola sv. Žofie predstavovala najväčšiu časť nákladov. 

Vlani obec ukončila projekt rekonštrukcie renesančného Šerédyho kaštieľa zo 16. storočia. Investovali doň približne milión eur z európskych fondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Jeho súčasťou bude muzeálna časť a celý kaštieľ chce obec sprístupniť pred tohoročnou letnou turistickou sezónou.

V súčasnosti sa v Zborove pripravuje ďalšia obnova. „Ide o rímskokatolícky kostol sv. Margity Antiochijskej. Sme v prípravnej fáze, v objekte prebehol archeologický výskum a v priebehu tohto roka by mal byť uskutočnený aj architektonicko-historický výskum. Ide o typologicky jedinečnú sakrálnu stavbu so špecifickým štvorapsidovým riešením svätyne,“ prezradil pamiatkar.  

Obec Zborov leží v kotline v údolí Kamenca, obklopená pohorím Busov na severozápade a Ondavskou vrchovinou na juhovýchode. Okrem zrúcanín hradu sú v zozname kultúrnych pamiatok zapísané rímskokatolícka Kaplnka sv. Anny, baroková stavba zo začiatku 18. storočia, a socha sv. Jána Nepomuckého, kamenná plastika z roku 1816 na podstavci pri moste.

Taktiež spomínaný rímskokatolícky Kostol sv. Margity, gotická stavba pochádzajúca zo začiatku 14. storočia, židovský cintorín a pohrebná kaplnka rodiny Batek.


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok