USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si in-pching Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína „nemôže mať oboje a chcieť mať (lepšie) vzťahy s Európou a inými krajinami a zároveň naďalej podporovať najväčšiu hrozbu pre európsku bezpečnosť za dlhú dobu“, povedal hovorca americkej diplomacie Vedant Patel s odkazom na ruskú inváziu na Ukrajine.

Spojené štáty obvinili Čínu, že síce priamo neposiela zbrane do Ruska, ale podporuje najväčšiu expanziu obranného priemyslu Moskvy od čias Sovietskeho zväzu.

Si a Putin počas štvrtkového stretnutia v Pekingu označili väzby medzi svojimi krajinami za stabilizačnú silu. Čínsky prezident vo svojom prejave, ktorý odvysielala ruská televízia, uviedol, že Čína „sa teší na skoré obnovenie mieru a stability na európskom kontinente“.

Čínska podpora ruského obranného priemyslu ohrozuje nie len ukrajinskú, ale aj európsku bezpečnosť, uviedol Patel. Na otázku, či Čína podporuje mierový proces na Ukrajine, odpovedal, že z pohľadu USA je riešenie jednoduché – „Ruská federácia môže jednoducho opustiť Ukrajinu“.

(tasr, afp)