Najznámejší kritik Putina: Sankcie sú nespravodlivé a namierené proti všetkým občanom

Západné sankcie proti Rusku nie sú spravodlivé, skonštatoval podľa servera Meduza opozičný politik Vladimir Kara-Murza, ktorý sa po smrti Alexeja Navaľného stal najprominentnejším väzneným kritikom tamojšieho prezidenta Vladimira Putina.

Released prisoners make press statement in Bonn following prisoner swap between Russia and the West Vladimir Kara-Murza na tlačovej konferencii v nemeckom Bonne 2. augusta 2024. Foto: Profimedia.sk

„Veľmi často vidíme, že sankcie západných demokratických krajín už nie sú namierené proti Putinovmu režimu a proti konkrétnym zločincom v najvyšších radoch Putinovho režimu, ale proti celej krajine, proti všetkým ruským občanom,“ povedal doslovne.

Podľa Kara-Murzu je to „extrémne nespravodlivé a kontraproduktívne“, pretože to dáva ruskej propagande príležitosť tvrdiť, že Rusi sú „obklopení nepriateľmi“.

Sankcie voči ruským predstaviteľom by mali byť podľa jeho mienky uvaľované na osobnom princípe, pričom pripomenul slová svojho zavraždeného spolupracovníka Borisa Nemcova: „Nedotýkajte sa krajiny – potrestajte darebákov“.

Kara-Murza sa týmto spôsobom vyjadril počas piatkovej tlačovej konferencie v nemeckom Bonne v odpovedi na otázku o jeho politických aktivitách na nasledovné obdobie.

Súčasť veľkej výmeny väzňov

Pripomeňme, že opozičný politik bol súčasťou výmeny vyše dvoch desiatok väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami na letisku v Ankare, ktorú tento týždeň vo štvrtok potvrdilo Turecko, ktoré v nej hralo hlavnú úlohu.

Rokovania medzi Západom a Ruskom, ktoré viedli k štvrtkovej veľkej výmene – vôbec najmasívnejšej od konca studenej vojny – podľa agentúry Reuters zrejme trvali vyše dva roky.

Kara-Murza v piatok na tlačovej konferencii, kam ho previezli priamo z Ankary, upozornil, že trestancov z Ruska vyviezli bez riadnej priepustky z väzenia, iba na občiansky preukaz, nikto z nich nemal pas na vycestovanie do cudziny.

Kara-Murza na margo tejto situácie citoval výrok sovietskeho disidenta Vladimira Bukovského, že v Rusku zákony neplatia, keď ľudí posielajú za mreže, a ani vtedy, keď ich z väzenia prepúšťajú.

Kto je a za čo bol za mrežami

Britský spravodajský sever Independent uviedol, že tohto 42-ročného absolventa Cambridgeskej univerzity zatkli v apríli 2022 niekoľko hodín po tom, ako CNN odvysielala rozhovor, v ktorom povedal, že Rusko riadi „režim vrahov“.

O rok neskôr ho odsúdili na 25 rokov v sibírskej trestaneckej kolónii v Omskej oblasti, kde bol umiestnený do cely dlhej len tri metre a širokej jeden a pol metra. Šlo o najdlhší trest pre kritika Kremľa od rozpadu Sovietskeho zväzu. Jeho osud vtedy odsúdili vlády na celom Západe.

Kara-Murza v minulosti pôsobil ako novinár a historik. Po vražde Nemcova v roku 2015 sa stal jednou z hlavných postáv ruského disentu a spolupracoval s ľuďmi ako Michail Chodorkovský alebo Gary Kasparov.

Vo februári 2021 spoločné vyšetrovanie investigatívneho portálu Bellingcat dospelo k záveru, že Kara-Murzu sledovala rovnaká jednotka ruskej tajnej služby FSB, ktorá údajne v roku 2020 otrávila Navaľného nervovo paralytickou látkou.

(tod/tasr)