Prezident Pellegrini: Spravodlivosť si chcú niektorí politici vydobyť na námestiach

Prezident Peter Pellegrini sa po niekoľkých týždňoch prihovoril slovenskému národu. Priznal, že posledné týždne vývoja na našej politickej scéne vníma so znepokojením. A to nie pre konkrétne rozhodnutia niektorých politikov, ale pre opätovný nárast radikálneho slovníka politických lídrov a otvorenej nenávisti na sociálnych sieťach.

Snímka obrazovky 2024-08-23 o 13.49.23 Peter Pellegrini. Reprofoto: FB/Peter Pellegrini

„Vrátili sme sa do obdobia pred atentátom na predsedu vlády. Akoby sme ho úplne vymazali z našej pamäti. Žiadna sebareflexia, zmierenie a do koša hodené všetky predsavzatia o tom, ako zmeníme svoje správanie a spôsoby, aby sa situácia na Slovensku konečne upokojila,“ vyslovil prezident.

Právo ľudí zhromažďovať sa a opozície zvolávať ľudí do ulíc podľa vlastných slov rešpektuje. Pellegrini si však myslí, že práve opozičné protesty prispeli k rozdeleniu Slovenska.

„Napätá atmosféra napokon vyústila až do bezprecedentného útoku na predsedu vlády SR. Ťažko sa potom čudovať, ak dnes rovnaké heslá na námestiach ako v zime a na jar tohto roka vzbudzujú vo vládnej koalícii a u jej voličov reakcie, ktoré by sa za bežných okolností možno zdali prehnané,“ dodal.

Vyjadril sa k Šimkovičovej aj Suskovi

Poukázal, že namiesto kultivovanej diskusie v parlamente, sú opäť plné ulice ľudí, od ktorých „namiesto rešpektu k výsledkom volieb“ počúvame „pomaly reči o potrebe revolúcie na záchranu demokracie“.

Dodal, že spravodlivosť si chcú niektorí politici vydobyť na námestiach.

„Vidím, čo vyvolalo rozhodnutie ministerky kultúry vymeniť dvoch manažérov na čele štátnych inštitúcií, za ktoré ona sama nesie zodpovednosť. A súhlasím, že pri odvolávaní sú dôležité spôsoby a argumentácia, ktorá má zodpovedať úrovni 21. storočia, ale zároveň podotýkam, že takýchto zmien sa nielen v tomto, ale vo všetkých iných rezortoch udialo v slovenskej histórii neúrekom. Dokonca sám riaditeľ SND bol odvolaný z funkcie aj za minulej vlády vtedajšou ministerkou kultúry z OĽaNO a nevzbudilo to žiaden rozruch,“ konštatoval Pellegrini.

Vyjadril sa aj ku kritike na ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer) pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Zdôrazňuje, že o vine a treste môžu na Slovensku rozhodovať len súdy. Preto verí, že Najvyšší súd SR v tejto veci rozhodne čo najskôr.

„Nikdy nebudem dehonestovať ľudí za ich názor a nazývať ich opicami či psychopatmi, ako tomu bolo v minulosti,“ povedal vo videoprejave s dôvetkom, že protesty opozície prispeli k zostreniu situácie na Slovensku.

S politikmi chce hovoriť o zmierení spoločnosti

Pellegrini tvrdí, že vecné argumenty o lepšom dôchodkovom zabezpečení, rýchlejšej výstavbe ciest či kvalitnejšom zdravotníctve a školstve by možno vo finále priniesli výsledok lepšieho života u nás.

„Ako hlava štátu zasiahnem vždy, ak je ohrozený právny štát, hrozí ústavná kríza alebo sa porušujú základné ľudské práva. Nikdy sa však nedám vtiahnuť do vnútropolitického zápasu, ak by si to želala ktorákoľvek strana na politickej scéne. Napĺňam program prezidenta ľudí, a nie želania politických strán a ich lídrov,“ dodal.

Aj preto sa v najbližších dňoch stretne s povereným predsedom parlamentu Petrom Žigom (Hlas) a predsedom vlády Robertom Ficom (Smer). Postupne aj s ďalšími lídrami politických strán.

„Budem pozorne počúvať ich predstavy, ako vidia budúcnosť Slovenska a ako sú pripravení prispieť k tomu, čo bolo a ostalo mojím hlavným politickým poslaním – prispievať čo najviac k zmiereniu slovenskej spoločnosti, pretože to dnes Slovensko súrne potrebuje,“ uzavrel prezident Peter Pellegrini.

(max, tasr)