V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

V nedeľu 22. septembra o 14. hodine a 43. minúte stredoeurópskeho letného času nastane jesenná rovnodennosť a na Slovensku, tak ako na celej severnej pologuli, nastane začiatok astronomickej jesene. Južná pologuľa, naopak, vstúpi do jarného obdobia.

Ilustračné foto: Erika Ďurčová/TASR Ilustračné foto: Erika Ďurčová/TASR

Vlani nastala jesenná rovnodennosť až 23. septembra o 8.50 h stredoeurópskeho letného času (SELČ). Tento rok je to skôr vzhľadom na to, že je priestupný rok, teda má o jeden deň (29. február) navyše. Tým sa raz za štyri roky koriguje nesúlad medzi kalendárom a reálnou pozíciou Zeme na obežnej dráhe okolo Slnka. Rovnako 22. septembra sa začne astronomická jeseň aj o rok, kým v rokoch 2026 a 2027 bude pripadať opäť na 23. september.

Okamih rovnodennosti (aequinoctium) znamená, že sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď rovina zemského rovníka prechádza geometrickým stredom slnečného disku a slnečné lúče tak dopadajú kolmo na zemský povrch. Deliaca čiara medzi osvetlenou časťou Zeme, kde je deň a tmavou časťou, kde panuje noc (tzv. terminátor) smeruje počas rovnodennosti vertikálne od severného pólu k južnému.

V deň jesennej rovnodennosti slnko vychádza presne na východe a zapadá na západe. Pozorovateľ stojaci na rovníku v deň jesennej rovnodennosti vidí na poludnie slnko nad sebou v nadhlavníku. Deň, keď nastáva jesenná rovnodennosť (podobne ako jarná), je rovnako dlhý na akomkoľvek mieste na zemeguli – trvá približne 12 hodín.

Napríklad v Bratislave vyjde slnko 22. septembra ráno o 6. hodine a 38. minúte SELČ, zapadne o 18.48 h. Slnko teda bude nad obzorom 12 hodín a 10 minút. Zároveň sa v čase po jesennej rovnodennosti dni skracujú najrýchlejším tempom, denne až o tri a o pol minúty. Už 23. septembra bude dĺžka slnečného svitu len 12 hodín a 6 a pol minúty, o deň neskôr 12 hodín a 3 minúty.

V africkom Dakare v Senegale bude 22. septembra svietiť slnko 12 hodín a 6 minút, pričom dni sa tu skracujú menej výrazne, len o 48 sekúnd denne – pretože mesto sa nachádza na cca 14. rovnobežke severnej zemepisnej šírky. Platí, že čím sme bližšie k rovníku, tým je menší rozdiel medzi dĺžkou slnečného svitu v lete a v zime.

Naopak, čím viac na sever, tým je skracovanie dní výraznejšie. V nórskom meste Tromso v deň rovnodennosti, teda 22. septembra, je slnko nad obzorom 12 hodín, 19 a pol minúty. Slnečný svit je však každý deň kratší o 8 a pol minúty. Od 27. novembra tu slnko zmizne pod obzorom a nastane polárna noc.

Astronomická jeseň na severnej pologuli potrvá do 21. decembra, kedy o 10.20 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane zimný slnovrat a začne sa astronomická zima. Meteorologická jeseň sa začala už 1. septembra a potrvá do konca novembra.

Rozdielnu dĺžku dňa a noci počas roka, ako aj samotné striedanie ročných období spôsobuje sklon zemskej osi voči obežnej dráhe Zeme o približne 23,5 stupňa.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok