V Budapešti voda zaplavila šachtu nemocničného výťahu. Evakuovali desiatky pacientov

Do priestorov budapeštianskeho Národného ortopedického ústavu (OMINT) vnikla spodná voda, preto v noci z piatka na sobotu museli evakuovať vyše 30 pacientov.

resize-image-online.com_1726912121_hungary-floods728375_BJR374vQ Na snímke rieka Dunaj pokrýva takmer celý pilier Sečéniho reťazového mosta v centre v Budapešti v piatok 20. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Zaplavená bola jedna z výťahových šácht nemocnice v Budíne na ulici Frankel Leó út. Pre evakuáciu sa rozhodlo vedenie z dôvodu rizika, že voda vo výťahovej šachte môže spôsobiť výpadok elektriny. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo ústavu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Pracovníci ústavu v záujme bezpečnej starostlivosti presunuli pacientov v rámci nemocnice do inej budovy. Pri evakuácii asistovali okrem nemocničného personálu aj pracovníci záchrannej služby, úradu civilnej ochrany a ďalšie partnerské organizácie.

Viacerí pacienti sa rozhodli stráviť víkend doma, ich liečba bude pokračovať v pondelok. Starostlivosť o pacientov ústavu naďalej bezpečne pokračuje, zdôraznilo vedenie inštitúcie.

Dunaj má v Budapešti kulminovať v sobotu. Podľa predpovede vodohospodárov dosiahne hladina rieky zhruba 840 centimetrov, čo je o 50 centimetrov menej než pri povodni v roku 2013.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok