Spojené štáty chcú zakázať čínsky softvér v autách, obávajú sa bezpečnosti

Bidenova administratíva vyjadrila vážne obavy zo zhromažďovania údajov o amerických vodičoch a infraštruktúre čínskymi spoločnosťami. Znepokojuje ju aj možná zahraničná manipulácia s vozidlami pripojenými k internetu a s navigačným systémom.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Nové nariadenie Washingtonu by zakázalo dovoz a predaj vozidiel z Číny so softvérom alebo hardvérom automatizovaného jazdného systému, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje.

Tento krok predstavuje výraznú eskaláciu pokračujúcich reštrikcií Spojených štátov týkajúcich sa čínskych vozidiel, softvérov a komponentov. Minulý týždeň administratíva prezidenta Bidena zaviedla zvýšenie ciel na čínsky dovoz, vrátane stopercentných ciel na elektrické vozidlá.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondo ešte v máji upozornila, že riziká čínskeho softvéru či hardvéru v amerických vozidlách sú výrazné. „Teoreticky si viete predstaviť najkatastrofickejší výsledok, ak by ste mali na cestách niekoľko miliónov áut a softvér by bol deaktivovaný,“ povedala.

Prezident Joe Biden povedal, že „politikou Číny by mohlo byť zaplavenie nášho trhu svojimi vozidlami, čo predstavuje riziko pre našu národnú bezpečnosť“.

(mep)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok