Slovensko už má svojich kandidátov na funkciu sudcu ESĽP

Oficiálnymi kandidátmi Slovenska na funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sú Radoslav Procházka, Ondrej Laciak a Daniela Ježová.

Radoslav Procházka. Foto: Matúš Zajac

Rozhodla o tom v stredu vláda, keď odobrila nomináciu trojice zvolenú členmi Súdnej rady SR. Jedného sudcu spomedzi uchádzačov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (RE).

Právnik a bývalý politik Procházka v minulosti mimo iného pôsobil ako zástupca Slovenska pred súdmi Európskej únie či ako spolupredseda Pracovnej skupiny pre spravodlivosť a vnútro v rámci Národného konventu SR o Európskej únii.

Laciak od roku 2016 pôsobí na ESĽP ako ad hoc sudca. Zároveň je aj predsedom Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr.

Ježová je advokátka zo zameraním na rodinné a dedičské právo v agende s prevažne medzinárodným prvkom.

ESĽP je inštitúciou Rady Európy, pričom je zložený z toľkých sudcov, koľko je členských štátov Rady Európy. Na súd sa môže obrátiť každý jednotlivec, mimovládna organizácia alebo skupina osôb, ktorá sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach (EDĽP) alebo dodatkovými protokolmi k EDĽP.

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová poukázala na to, že Slovensko má dlhoročné problémy s obsadzovaním svojich zástupcov na medzinárodné sudcovské posty. „Veľmi sa preto teším, že vláda schválila našu kandidátku v zložení Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Podarilo sa nám to už na druhýkrát, keďže v júni nám naša prvá kandidátka neprešla, ale teraz sme uspeli,“ konštatovala Kosová.

(sita)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok