Majetkové priznania verejných funkcionárov sa majú onedlho zverejniť

Oznámenia mali funkcionári podať do 30. apríla. V súčasnosti Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií rieši viac ako 1,5-tisíc majetkových priznaní, keďže sa rozšíril počet osôb povinných podávať majetkové priznanie.

Vláda ¼udovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2023 by sa mali zverejniť počas októbrovej schôdze parlamentu, ktorá sa začína 22. októbra. Informovala o tom predsedníčka výboru Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Výbor má počas svojho nadchádzajúceho zasadnutia schváliť materiál o majetkových priznaniach, ktoré sa následne zverejnia.

„V zmysle ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, majetkové priznania musia obsahovať súpis hnuteľného a nehnuteľného majetku verejného funkcionára, majetkové práva, ako aj jeho záväzky aj pohľadávky,“ ozrejmila Remišová.

Cieľom podávania majetkových priznaní je podľa šéfky výboru kontrola zo strany verejnosti, či sa politik alebo verejný funkcionár, ktorý zastáva vysoké štátne funkcie, neobohacuje na úkor občanov a či jeho výdavky zodpovedajú jeho príjmom z funkcie.

(tasr)
        


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok