Izrael podnikol útoky na finančnú sieť Hizballáhu v Sýrii a Libanone

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli v pondelok zranenia pri útoku riadenou strelou na auto vo štvrti Mazza v sýrskom Damasku. K útoku sa prihlásil Izrael, celkovo podnikol viac ako 20 útokov na finančné inštitúcie Hizballáhu.

Lebanon Israel Nočný izraelský útok na Bejrút. Foto: TASR/AP

Izrael informoval, že pri útoku zahynul šéf jednotky finančných prevodov libanonského hnutia Hizballáh.

„Izraelské vzdušné sily uskutočnili sériu presných úderov na finančné bašty Hizballáhu,“ vyhlásil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. „Jedným z našich hlavných cieľov bol včera večer podzemný trezor s desiatkami miliónov dolárov v hotovosti a zlate. Tieto peniaze sa používali na financovanie útokov Hizballáhu na Izrael,“ povedal Hagari.

Jeden z trezorov sa údajne nachádza aj pod nemocnicou Sáhil na južnom predmestí Bejrútu. Jej riaditeľ Fádí Alama pre Reuters uviedol, že budovu v súčasnosti evakuujú. Poprel, že by sa pod nemocnicou nachádzal bunker Hizballáhu, a vyzval libanonskú armádu na skontrolovanie jej priestorov.

K útoku v Sýrii došlo neďaleko luxusného hotela Golden Mazzeh, ktorý sa nachádza v centre Damasku. Hagari vyhlásil, že útoky na finančnú sieť Hizballáhu v Bejrúte a inde v Libanone, ako aj v Sýrii a všade inde budú pokračovať. „Aj v najbližších hodinách budeme pokračovať v útokoch na ciele Hizballáhu v celom Libanone vrátane Dahíje v Bejrúte,“ vyhlásil. Dodal však, že na nemocnicu nad bunkrom Hizballáhu útočiť nebudú.

(tasr, afp)