Čaputová: Právne kroky voči predsedovi Smeru Ficovi sú v príprave

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová je zatiaľ s výkonom úradníckej vlády spokojná. „Mám z toho nateraz naozaj dobrý pocit,“ uviedla hlava štátu v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Pozitívne Čaputová zhodnotila i doteraz prezentované priority kabinetu. Doplnila, že vláda zatiaľ odoláva politickým útokom a snahám vtiahnuť ich do politického boja.

Prezidentka vysvetlila, že pri rozhodovaní o úradníckej vláde sa rozhodovala aj na základe toho, že vláda Eduarda Hegera (Demokrati) mala pripravenú sériu zákonov, ktoré bolo potrebné schváliť, napríklad energetickú pomoc. Uviedla, že si uvedomovala, že táto legislatíva má vyššiu šancu prejsť, pokiaľ bude Heger predsedom vlády, čo sa i podarilo.

Čaputová si myslí, že ak by úradnícku vládu vymenovala skôr, išlo by síce o mocenské gesto, no zároveň by viedlo k odporu politických subjektov. Je toho názoru, že dlhšie trvanie Hegerovej vlády viedlo k vyššej akceptácii úradníckej vlády.

Vláda má konsolidovať veci a napraviť chod štátu

Očakáva, že parlament, ktorý odvolal predchádzajúcu vládu, dá vláde odborníkov šancu a bude o vyslovení dôvery vecne rokovať, zoznámi sa s jej programovým vyhlásením a nezaujme k nej a priori odmietavý postoj. „Žiaľ, sú strany, ktoré to takto deklarujú vopred bez vecnej argumentácie,“ podotkla Čaputová.

Vyslovenie dôvery by podľa nej pomohlo pri zostavovaní štátneho rozpočtu aj rozpočtu samospráv. Ak by parlament vláde odborníkov nevyslovil dôveru, tak bude po 30 dňoch fungovať v takom istom režime ako vláda Eduarda Hegera.

Prezidentka tvrdí, že ministri v súčasnosti poctivo pracujú na programovom vyhlásení vlády a dôrazy dávajú na správne miesta. Ambícia premiéra je konsolidovať veci, napraviť ich a zabezpečiť riadny chod štátu. Táto vláda si podľa nej nejde postaviť „pomníček úspešnosti na šesť mesiacov“, ale uvažuje, ako pripraviť koncepčné zmeny pre vládu, ktorá vzíde z volieb.

Chce, aby bolo podanie na Fica kvalitné

Právne kroky voči predsedovi strany Smer Robertovi Ficovi sú v príprave, uviedla Čaputová. Chce, aby podanie bolo kvalitné a uviedla, že sa pripravuje.

Deklarovala, že žalobu určite podá. „Ak niekto politiku postaví na totálnej deštrukcii, na vyvolaní strachu, len aby získal politické body, tak je to cynické a nezodpovedné, lebo to rozkladá štát,“ poukázala.

Prezidentka sa vyjadrila, že už ani nevie, či má ešte zmysel vyjadrovať sa ku klamlivým tvrdeniam o jej osobe. Podotkla však, že ich autori nepredložili žiadny dôkaz, keďže žiadny ani neexistuje. Podľa nej to vedie k oslabovaniu úradu prezidenta a je toho názoru, že takéto tvrdenia menia politiku len na boj.

Kedy oznámi kandidatúru

Čaputová dúfa, že svoje rozhodnutie kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách oznámi v rozumnom čase. „Nemám dôvod to odkladať donekonečna aj pre mňa samu. Tá pozícia je náročná, vyčerpávajúca v mimoriadne ťažkom období, čiže musím urobiť zodpovedné rozhodnutie v správnom čase,“ V súvislosti s oznámením svojej kandidatúry na ďalšie prezidentské obdobie priznala, že kreovanie úradníckej vlády tento krok zbrzdilo. Podľa nej ju „neuprace ani tento typ útokov“, čím narážala najmä na výroky predstaviteľov opozičného Smeru.

Prvý dialóg o zostavovaní vlády povedie po predčasných parlamentných voľbách s človekom, ktorý bude stáť na čele víťaznej strany, uviedla v odpovedi na otázku, či by poverila zostavovaním vlády Fica, ak by Smer vyhral voľby. Je to podľa nej ústavná tradícia. Zároveň však dodala, že iba vyhrať voľby nestačí, treba mať aj koaličný potenciál na vytvorenie stabilnej vlády.

Hlava štátu považuje za dobrý krok stiahnutie návrhu zákona o fiduciárnom vyhlásení z rokovania parlamentu. „Mnohí ho považovali za figový list, skôr ako ako keby za náhradu, ktorá neposkytuje ten rozsah možností, aké majú ostatné krajiny v rámci Európskej únie,“ skonštatovala. Niektorí sa podľa prezidentky obávali, že prijatie tohto zákona by bolo pre nový parlament argumentom, že situácia s nezosobášenými pármi je vybavená.

(sita, tasr)


Ďalšie články