Palkovič oznámil plán B. Rázsochy nebudú

V piatok minister zdravotníctva Michal Palkovič a podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková informovali o zmenách projektov, ktoré budeme financovať z plánu obnovy a odolnosti.

Michal Palkovič, Ľudovít Ódor a Lívia Vašáková. Foto: Jakub Kotian/TASR Michal Palkovič (vľavo), Ľudovít Ódor a Lívia Vašáková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Na novú sieť nemocníc a nákup ich technického vybavenia sa pôvodne z európskych peňazí vyhradila takmer jedna miliarda eur.

Investícia sa delí na tri časti. Prvou je shell & core, ktorá ráta s výstavbou lôžok v nových nemocniciach na úrovni „hrubej stavby“. Druhou je full fitout, kde sa mali postaviť plne vybavené lôžka v nových nemocniciach. A posledná časť rátala s rekonštrukciou. 

Vláda Eduarda Hegera sa v júli minulého roku rozhodla, že zhruba 611 miliónov eur poputuje na univerzitné nemocnice v Bratislave a Martine. Podľa Palkoviča ide o veľké reputačné riziko, ktoré nechcú odovzdať ďalšej vláde po voľbách, lebo projekty meškajú. Nový kabinet by už možno nestihol splniť novo vyrokované podmienky s eurokomisiou a peniaze by prepadli.

Pôvodne sme mali nemocnice postaviť a zrekonštruovať do konca roka 2025, ale s Európskou komisiou sa podarilo vyrokovať zvoľnenie a po novom máme čas do druhého kvartálu 2026.

Eurokomisia súhlasila s tým, že vzhľadom na rastúce ceny stavebného materiálu postavíme o štyristo lôžok menej – dokopy 2 200 lôžok a z toho 1 200 v kategórii „hrubá stavba“.

Rázsochy sa budú musieť postaviť zo štátneho rozpočtu

Rázsochy, na ktoré sme pôvodne určili sumu 281 miliónov eur, sme chceli postaviť na úroveň hrubej stavby. Po novom sa budú musieť financovať zo štátneho rozpočtu, a nie európskych peňazí. „Kvalita projektovej dokumentácie nie je taká, ako by sme očakávali a vedeli posunúť ďalšej vláde. Odstránenie chýb by trvalo tri až šesť mesiacov,“ vysvetlil Palkovič.

Na meškanie Rázsoch upozornila koncom januára aj Národná implementačná a koordinačná autorita NIKA. Publikovala dokument, že projektová dokumentácia výrazne mešká a vo vedení tímu sú osoby, ktoré tam nemajú čo hľadať. Práve pre pomalý postup pri príprave Rázsoch musel z funkcie odísť aj bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Palkovič uviedol, že zástupcovia politických strán sa na piatkovom stretnutí zhodli, že Slovensko národnú nemocnicu potrebuje a sú ochotní podporiť jej výstavbu z rozpočtu, a to po predčasných parlamentných voľbách.

https://standard.sk/358378/maju-razsochy-este-zmysel/

Univerzitná nemocnica v Martine už nebude postavená úplne

Zmena nastala aj v druhej najväčšej investícii, ktorá mala smerovať na štátnu nemocnicu a stáť mala až 330 miliónov eur. Univerzitnú nemocnicu Martin postavíme len na úroveň hrubej stavby.

Pôvodne sa rátalo s tým, že ju postavíme do poslednej kľučky. Do verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby sa však nikto neprihlásil. Podľa ministra je reálnejšie, že pre zvoľnenie pravidiel sa v novom verejnom obstarávaní nájde už záujemca, ktorý ju bude chcieť postaviť.

Zariadenie má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť i samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých.

Podľa projektovej manažérky novej martinskej nemocnice Martiny Antošovej sa dá termín jej dokončenia stihnúť. Zabojovať o ňu chcel aj martinský primátor Ján Danko.

Napriek tomu bude musieť projekt súperiť s inými nemocnicami.

Šancu dostanú nemocnice v Banskej Bystrici, Košiciach či Trnave

Budúci týždeň vo štvrtok bude stretnutie s predstaviteľmi nemocníc, ktoré by sme mohli za európske peniaze postaviť ako plán B. Vybrali ich na základe kritéria, že majú hotovú štúdiu uskutočniteľnosti.

Ide o nemocnice: Banská Bystrica – sever, Banská Bystrica – juh, nemocnica v Trnave, Národný ústav detských chorôb v Bratislave a Detská fakultná nemocnica Košice a Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove. Na stretnutí budú rokovať najmä o troch parametroch: čase dodania, počte lôžok a cene. 

Rozdelenie peňazí z tejto výzvy sa nemenilo, a preto sa o peniaze nebudú môcť uchádzať súkromné nemocnice – tie dostali šancu vo výzve za 212 miliónov eur.

Niektorých politikov rozhodnutie k Rázsochám sklamalo, iní ho čakali

Expremiér a líder strany Demokrati Eduard Heger reagoval, že výstavba nemocnice na Rázsochách z financií plánu obnovy bola dobrým plánom. „Ale nie všetko sa podarí podľa plánu. Ak sa vyskytli prekážky naplnenia plánu, ministerstvo zdravotníctva správne rozhodlo analyzovať riziká omeškania a hrozbu nevyužitia financií z plánu obnovy,“ doplnil. Na pláne B podľa jeho slov začala pracovať už jeho vláda.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tvrdí, že v tejto veci zlyhal práve Heger. „Hádzal sa o zem, že to všetko zvládne manažérsky, nič nezvládol,“ podotkol. Financie sa mali podľa jeho slov do regionálnych nemocníc presunúť už skôr. „Stratili sme strašne veľa cenného času,“ dodal. V tejto súvislosti poznamenal, že by odkúpil nemocnicu Bory.

Hnutie OĽaNO je podľa slov jeho poslanca Mareka Šefčíka sklamané z toho, že Rázsochy sa nepostavia z peňazí z plánu obnovy. „Úrad vlády a ministerstvo zdravotníctva by mali urobiť všetko pre to, aby vyrokovali s Európskou komisiou posun termínov, aby sa to predsa len stihlo,“ podotkol. Odmietol, že by za to bolo hnutie zodpovedné. Poukázal na to, že Hegera opakovane upozorňovali na meškanie viacerých míľnikov a ponúkali mu riešenia.

Poslanec za Smer Vladimír Baláž tvrdí, že za stav môže chaos a nedbanlivosť. „Som z toho veľmi sklamaný, neberiem to politicky,“ dodal. Rázsochy by bolo podľa neho vhodné postaviť ako PPP projekt. Ocenil, že predstavitelia vlády mali odvahu prísť a povedať, že hra sa skončila a treba sa pozerať na niečo iné. Zdôrazňuje potrebu koncovej nemocnice v Bratislave. Chce byť v debate, ako má vyzerať nemocnica v Bratislave. Najprv podľa neho treba vedieť, čo potrebujeme, a podľa toho postaviť budovu.

Kandidát strany SaS na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay súhlasí s rozhodnutím vlády pristúpiť k plánu B. Pripomenul, že na to už viackrát vyzývali. „Peniaze z plánu obnovy sa jednoducho nestihnú minúť na Rázsochy a je potrebné ich presunúť na projekty, ktoré sú vo vyššom štádiu rozpracovateľnosti,“ dodal s tým, že pri nich naďalej treba plniť míľniky bez omeškania. V prípade projektu v Martine verí, že je pripravený tak dobre, že aspoň hrubá stavba bude môcť byť z plánu obnovy financovaná.

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková skritizovala, že rozhodnutie o zmene financovania nemocnice na Rázsochách prišlo až teraz. „Všetci sme vedeli, že míľniky a termíny sa nestíhajú,“ povedala. Poukázala na to, že Hlas opakovane žiadal o presun financií na iné nemocnice v regiónoch. Zlyhala podľa jej slov Hegerova vláda.

Oskar Dvořák z Progresívneho Slovenska požiadal ministra o predstavenie medicínskeho plánu pre Bratislavu. „Najprv potrebujem počuť od ministra, od vládnych predstaviteľov, ako si predstavujú medicínsku situáciu v Bratislave, a potom sa môžeme vyjadrovať k tomu, ako má vyzerať samotná nemocnica,“ zdôvodnil. Zmenu v prípade nemocnice v Martine považuje za racionálny krok.

Stranu Za ľudí mrzí, že k plánu B muselo dôjsť. Je však podľa nej na mieste, že k nemu vláda pristúpila, pretože problémy boli také veľké, že by sme míľniky nestihli. Trvá na rokovaní o tom, kde by sa peniaze mohli najefektívnejšie využiť.

(est, tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok