Tisícky izraelských demonštrantov požadovali odstúpenie premiéra Netanjahua a voľby

Tisícky Izraelčanov protestovali proti tamojšej vláde a za dohodu o prepustení rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Demonštranti sa v utorok večer miestneho času už štvrtý deň po sebe zhromaždili s pochodňami v rukách blízko budovy parlamentu v Jeruzaleme a požadovali aj vypísanie nových volieb v krajine.

Matka jedného z unesených mužov v prejave obvinila izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že stojí v ceste dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantmi v Gaze. Podľa AFP sa na utorkovom proteste popri príbuzných rukojemníkov zúčastnil aj izraelský expremiér Ehud Barak.

Barak podotkol, že ak Natanjahu spustí ofenzívu na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, rukojemníci sa domov vrátia „v rakvách“. Zároveň vyzval na predčasné voľby s tým, že „muža zodpovedného za katastrofu je potrebné odvolať od kormidla“.

Neskôr vypukli aj potýčky medzi policajtmi a demonštrantmi. Podľa polície sa viacero ľudí pokúšalo pokračovať v pochode k Netanjahuovej súkromnej rezidencie a preniknúť cez bezpečnostné bariéry, píše DPA. Jednej osobe sa to aj podarilo, k rezidencii sa však nikto nedostal. Bezpečnostné zložky podľa izraelských médií vzápätí násilne rozohnali niekoľko demonštrantov.

(tasr, afp, dpa)