Parlament kandidátov na ústavných sudcov nezvolil. Po odchode Laššákovej jeden chýba

Poslanci nezvolili ani jedného kandidáta na post ústavného sudcu. Parlament mal zvoliť dvojicu kandidátov, z ktorých prezident Peter Pellegrini vyberie jedného a vymenuje do funkcie.

Ustanovujúca schôdza Národnej rady Slovenskej republiky Poslanci v rokovacej sále parlamentu Foto: Jakub Kotian/TASR

Dôvodom nezvolenia je, že bolo potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Vládna koalícia však toľko hlasov nemá. V ďalšej voľbe bude kandidátom stačiť 76 hlasov.

O post ústavného sudcu sa uchádza päť kandidátov Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

Ústavný súd je nekompletný takmer rok

Parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul kandidátov na ústavných sudcov ešte 10. a 11. apríla. Plénum parlamentu malo kandidátov voliť na aprílovej schôdzi. Poslanci napokon rozhodli, že voľba sa preloží až na júnovú schôdzu.

Opozícia tento krok kritizovala. Tvrdila, že zámerom je, aby nového sudcu ústavného súdu vyberal až nový prezident a nebola to prezidentka Zuzana Čaputová.

Ústavný súd tvorí 13 sudcov, jeden mu od minulého roka chýba. Sudkyňa Jana Laššáková sa totiž funkcie vzdala v septembri. V tom čase mala 71 rokov. Do funkcie sudkyne ju vymenoval ešte prezident Andrej Kiska v decembri 2017. Pôvodne bola poslankyňou za stranu Smer.

Kto sú navrhnutí kandidáti

Antona Dulaka navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Je odborník na občianske právo, v tejto oblasti sa autorsky podieľal na troch monografiách. Je členom vedeckej rady Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy. V minulosti vyučoval na viacerých právnických fakultách na Slovensku.

Martinu Jánošíkovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V súčasnosti je riaditeľkou Ústavu medzinárodného a európskeho práva na rovnomennej fakulte. Zameriava sa na oblasť práva Európskej únie a vzájomnú interakciu s vnútroštátnym právom.

Michaelu Královú navrhol poslanec parlamentu Roman Michelko (SNS). Právnickú prax vykonáva 19 rokov, sudkyňou je od roku 2008. Venuje sa rodinnoprávnej a občianskoprávnej agende. Pôsobí na Krajskom súde v Bratislave. Poslanci sa jej pýtali na to, prečo ju do funkcie navrhol poslanec Michelko. „Bola to výlučne moja aktivita, aby som bola navrhnutá,“ uviedla a dodala, že oslovila preto známych a Michelko bol jediný, kto bol ochotný ju nominovať.

Králová počas „grilovania“ na výbore odpovedala aj na otázku pobytových práv párov rovnakého pohlavia. Zdieľa názor, že táto téma je príliš osobná a myslí si, že aj v okolitých štátoch je značne rešpektovaná. „Som nastavená na to, čo nám svet priniesol a vnímali to tak, ako to je v okolitých štátoch,“ povedala.

Líviu Trellovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Od roku 2008 pôsobí ako vysokoškolská pedagogička v odbore ústavné právo. Koncom roka 2019 sa stala externou poradkyňou sudcu na Ústavnom súde.

Zuzanu Pitoňákovú navrhol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Od roku 2004 je advokátkou so zameraním na ochranu ľudských práv a základných slobôd. Právne zastupuje aj najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré si nedokážu pomôcť samé. Bola externou poradkyňou Ústavného súdu.