Vlak v Ríme pokryli dúhou zvonku aj znútra. Mesto oslavuje 30 rokov pochodov hrdosti

Rím pred pochodom LGBT hrdosti, ktorý sa v meste konal 15. júna, spustil do prevádzky dúhový vlak metra. Na linke A bude premávať štyri mesiace. Realizátor kampane sa na sociálnej sieti vyjadril, že ide o inkluzívny vlak propagujúci "LGBTQIAPK+" komunitu.

Rainbow Subway on Line A in Rome, Italy - 13 Jun 2024 Dúhový vlak na linke A rímskeho metra. Foto Profimedia

Riccardo Pirrone na sociálnej sieti napísal, že je vďačný za spoluprácu s firmou ATAC riadiacou verejnú dopravu v Ríme. Vlajka podľa neho symbolizuje LGBTQIAPK+ komunitu.

Na otázku, čo v rámci skratky symbolizuje písmeno P, Pirrone na sieti X odpovedal „pansexuáli (polyamoria)“. Marketér nespresnil, čo si predstavuje pod písmenom K, no iné zdroje uvádzajú, že ide o „kink“. To v angličtine znamená sexuálny fetiš.

Pro-life organizácia kritizuje

Talianska pro-life organizácia Pro-Vita & Famiglia považuje spustenie dúhového vlaku za urážku. „Rimania každý deň zažívajú v metre neadekvátne a hrozné služby,“ komentuje predseda neziskovky Antonio Brandi.

Cestujúci sú tu podľa neho denne vystavení „špine, meškaniam, preplnenosti, výpadkami vlakov aj eskalátorov či výťahov, nekonečným prerábkam, vreckovým zlodejom a zlej dostupnosti pre ľudí so zdravotným postihnutím“. Žiadajú primátora mesta, aby informoval Rimanov o tom, koľko táto kampaň stála.


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok