Teroristický útok v Dagestane: 15 mŕtvych policajtov a pravoslávny kňaz

Počet potvrdených obetí po útoku ozbrojencov na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - a inšpektorát dopravnej polície v Dagestanskej republike sa v nedeľu večer rozšíril na 15 policajtov a viacerých civilistov, vrátane pravoslávneho kňaza.

GQxjZMjWAAA7Vug Dvaja teroristi z Dagestanu. Reprofoto: Twitter

Ruské úrady označili útoky za teroristický čin a vyhlásili pondelok, utorok a stredu za dni smútku na počesť pamiatky obetí.

Dagestanské ministerstvo vnútra informovalo, že skupina ozbrojencov v meste Derbent začala strieľať v synagóge a kostole, pričom obe budovy podľa miestnych médií zachvátil požiar.

Zároveň boli hlásené útoky v hlavnom meste Dagestanu Machačkale na kostol a inšpektorát dopravnej polície.

Úrady zareagovali vyhlásením protiteroristickej operácie v Dagestanskej republike. Protiteroristický výbor oznámil, že bezpečnostné sily „zneškodnili“ piatich ozbrojencov, pričom miestny gubernátor informoval, že „zlikvidovali šiestich banditov“. Agentúra Reuters upozornila, že tieto protichodné údaje sa nepodarilo okamžite overiť a zatiaľ nie je jasné koľkí ozbrojenci boli zapojení do útoku.

K zodpovednosti za teroristický čin sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina.

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní.

Gubernátor Sergej Melikov vo videu vyhlásil, že bezpečnostné sily majú situáciu v republike pod kontrolou a prisľúbil, že vyšetrovanie bude pokračovať až kým nebudú odhalené „všetky spiace bunky teroristov“.

Takisto dodal, bez dodania akýchkoľvek dôkazov, že útoky mohli byť pripravené zo zahraničia a súvisiace so „špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine, ako Kremeľ nazýva svoju agresiu voči západnému susedovi.

(est, tasr, reuters)


Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok