Trestný zákon pri ochrane europeňazí sprísnia. Poslancov rozpálila kauza Krivočenko

Parlament v zrýchlenom režime zmenil Trestný zákon. Sprísňujú sa trestné sadzby niektorých trestných činov podľa európskych štandardov o boji proti podvodom poškodzujúcim finančné záujmy EÚ.

Boris Susko, ministr spravedlnosti, politik Minister spravodlivosti Boris Susko. Foto: Kamaryt Michal. ČTK /Profimedia

Opozícia označila vládny návrh za „babráctvo“. Poukazovala na to, že ide už o piatu novelizáciu Trestného zákona. Vládne strany argumentovali, že cieľom je neohroziť európske peniaze pre Slovensko, a preto po konzultáciách s Európskou komisiou sa pristúpilo k zmenám v trestnej legislatíve pri ochrane financií EÚ.

Za prijatie vládnej novely Trestného zákona bolo zo 121 prítomných 77 poslancov koalície. Hlasovania sa zdržalo 44 poslancov opozície.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) v parlamente  povedal, že Európska komisia je „kŕmená“ zo strany opozičných europoslancov dezinformáciami.

„Pamätáme si, že opoziční europoslanci navrhovali uznesenia proti Slovenskej republike a takýmito dezinformáciami nonstop v Európskom parlamente brojili proti SR,“ vyhlásil Susko s tým, že aj v takej atmosfére eurokomisia vnímala prijímanú novelizáciu Trestného zákona.

Na to, aby vláda vyvrátila akékoľvek obavy Komisie vo vzťahu k fondom EU, tak vláda podľa ministra reagovala aktuálnou novelizáciou, kde „ubezpečujeme Európsku komisiu, že žiadne peniaze z fondov EÚ nebudú ohrozené“.

Parlament dodatočne spresnil vládny návrh definovaním, čo sú finančné záujmy EÚ v súlade s európskou smernicou. Podľa schváleného znenia ide o všetky príjmy, výdavky a aktíva, ktoré sú pokryté rozpočtom EÚ alebo rozpočtom spravovaným EÚ alebo také, ktoré majú byť do týchto rozpočtov uhradené.

Polemika Suska s opozíciou

Poslankyňa Beáta Jurík z PS však v rozprave hovorila, že definícia je nekompletná a chýbajú v nej napríklad rozpočty inštitúcií. Minister reagoval, že pochybnosti nie sú namieste.

K výčitkám opozície, že novelizácia prinášala rozdielny prístup k ochrane slovenských a európskych financií, minister Susko uviedol, že premlčacie lehoty sa nemenia a sú také isté pre všetkých. Rovnako výšky trestných sadzieb sú podľa neho také isté pre všetkých.  Akú sankciu v konkrétnom trestnom čine páchateľovi sudca uloží, bude na ňom.

Minister upozornil, že sa mení spôsob nahliadania na prerušenie premlčania v prebiehajúcich trestných veciach, keď pri finančných záujmoch EÚ je to podľa Suska tak, ako to vykladá Súdny dvor EÚ. „Ale to neznamená, že sa inak bude nahliadať na páchateľa, či pôjde o finančné záujmy SR alebo finančné záujmy EÚ,“ poznamenal.

„To je taká hrubá lož a klamstvo,“ reagovala na ministra spravodlivosti jeho predchodkyňa Mária Kolíková (SaS). Hovorila, že je rozdiel v sankciách a v premlčacích lehotách a vláda to robí kvôli Ústavnému súdu, ktorý chce predbehnúť.

Koalícia totiž presadzovala schválenie aktuálnej novely Trestného zákona ešte predtým, ako nadobudne účinnosť nález Ústavného súdu. Ten 3. júla rozhodol, že trestná novela z 8. februára tohto roka ako celok nie je protiústavná, ale len niektoré jej časti. Týkali sa trestov prepadnutia majetku alebo spätného otvárania dohôd o vine a treste s takzvanými kajúcnikmi.

Mária Kolíková Foto: Martin Baumann/TASR

Ako sa zmenia tresty

Trestné sadzby sa podľa aktuálne schválenej novely zvýšia pri marení výkonu správy daní. Týka sa to uvedenia nepravdivých, skresľujúcich údajov, pozmenenia, znehodnotenia dokladov, nesplnenia si zákonom uloženej oznamovacej povinnosti alebo pri nesplnení si povinností uložených zákonom pri daňovej kontrole.

Rovnako stúpnu trestné sadzby pri trestných činoch nepriamej korupcie a pri prijatí a poskytnutí nenáležitej výhody.

Pri trestných činoch poškodzujúcich finančné záujmy Únie sa zavádza povinný trest odňatia slobody v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Parlament rozohnila kauza advokáta Krivočenka

Na záver parlamentnej diskusie k trestnej novele vystúpil poslanec Smeru Richard Glück. Vrátil sa ku kauze obvineného advokáta Krivočenka, ktorý zomrel v roku 2021 na COVID-19 vo väzbe. Predsedajúci Peter Žiga musel na päť minút prerušiť rokovanie parlamentu, pretože na poslanca Smeru vykrikovali poslanci opozície.

Vláda minulý týždeň rozhodla o odškodnení rodiny Krivočenka sumou 90-tisíc eur. Krivočenko zomrel vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Poslanec Smeru opätovne poukázal na to, že advokátovi sa neposkytla dostatočná zdravotná starostlivosť a nebol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Glück povedal, že vtedajšia ministerka Kolíková by mala prevziať zodpovednosť na seba a spomenutú sumu 90-tisíc eur by mala uhradiť.

Kolíková uviedla, že je jej úmrtia ľúto. Argumentovala, že v tom čase žiadna pľúcna ventilácia nebola k dispozícii, čo poslanci Smeru zase odmietli. Na výzvu na uhradenie odškodnenia Kolíková zareagovala, že rozhodnutie vlády o Krivočenkovi môže byť návodom, ako by mali reagovať aj rodiny ďalších obetí ochorenia COVID-19 a ako žiadať náhradu nemajetkovej ujmy od štátu.

„Prečo nie,“ zhodnotil odkaz Kolíkovej poslanec Smeru Tibor Gašpar s tým, že škody by sa mali následne zosobniť.